Gajba pomorandži u Japanu upravo je prodata za 8.000 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gajba pomorandži u Japanu upravo je prodata za 8.000 EUR

  Koliko pomorandži možete kupiti za milion jena – ili otprilike 8.000 evra? Za jednog kupca koji izuzetno voli voće odgovor je samo 100.

  Jedna gajba od 20 kilograma japanske mandarine prodata je na aukciji u četvrtak na centralnoj veleprodajnoj pijaci Ota u Tokiju za milion jena.

  Pre svega, ove pomorandže, poznate i kao mikan, prve su u sezoni koje se prodaju iz poznate provincije Ehime na ostrvu Shikoku na jugu Japana.

  Voće iz ovog regiona poznato je po svom slatkim, bogatom ukusu, koži koja se lako ljušti i teksturi koja se topi u ustima. Njihova tajna? Vodeći brend, Hinomaru, koristi biljke koje dobijaju svetlost od, takozvana, tri sunca.  Naime, sunce ne samo da sija odozgo, već se reflektuje od mora i obližnjih kamenim zidovima. Ali ovo nije prvi put da se japanske mandarine prodaju po tako visokoj ceni.

  Iako je tipična cena Hinomaru-ovog mikana oko 75 dolara za 10 kilograma, daleko su od najskupljih citrusa u Japanu. U stvari, trenutna rekordna cena mandarina u Japanu iznosi skoro 1.000 dolara po komadu.

  Deo onoga što ovo voće čini toliko skupim je osnovna ekonomija: ograničena ponuda i velika potražnja. U japanskom području Nishiuva radi samo oko 100 farmera koji proizvode ovu vrstu mandarine, što bi trebalo da vam pruži osećaj koliko su male farme. Očekivalo se da će pandemija COVID-19 imati veći uticaj na prvu ovogodišnju aukciju u sezoni, prema rečima Shin Asaija iz odeljenja prodaje Nishiuve, međutim, to se nije pokazalo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE