Gajenje lešnika za Ferero - put do sigurne i dobre zarade - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Gajenje lešnika za Ferero – put do sigurne i dobre zarade

  Novo Radonjić iz kompanije Novo plus, kaže da je uzgoj lešnika veoma isplativ biznis, ali mora da se sačeka peta godina da bi se pokrilii troškovi, a tek u šestoj godini da se ostvari računica.

  On naglašava da treba dosta vremena tokom godine da se posveti održavanju zasada i da je neophodno da se ispoštuje ceo proces, od kvaliteta zemljišta pa na dalje, da bi proizvodnja došla što brže, a ne da prođe 7 godina, a da nemate prvi rod.

  Na ideju da podignu zasad lešnika su došli 2015. godine od kolega koji su posadili zasade u okolini Crvenke. Tada su uradili plan na 40 hektara. Sadnice za su nabavili od kompanije Agriser koja je u vlasništvu italijanske kompanije Ferero, a prvo su posadili 15 hektara, pa naredne godine još 25 hektara.

  „U samom startu urađena je analiza zemljišta, a zatim bacanje stajnjaka i to 100 tona po hektaru. Na to smo još stavili veštačko đubrivo. Onda smo podrivali, pa zaoravali na 40. U jesen smo uradili zasad i odmah smo stavili sistem za navodnjavanje kap po kap. Ovaj sistem je odmah bio u funkciji kako bi imali primanje sadnica 100%“, navodi Novo.

  Zasad lešnika kompanije Novo plus je sada u petoj godini i trenutno rade drugo skupljanje lešnika, a očekuju prinos oko 20 tona. „Na starom zasadu se otprilike očekuje oko 800 kg po hektaru, a do kraja ostaje da se vidi. U proseku to će biti oko 500 kg po hektaru lešnika u ljusci“, otkriva nam Novo.

  Oni su potpisali ugovor sa kompanijom Ferero i ovo im je prvi rod koji im nude na otkup, odnosno 75% roda ukoliko im, naravno, bude odgovarala cena, koju Ferero prati na svetskoj berzi.

  „Oni proširuju svoje plantaže, žele da imaju što više zasada u Srbiji, što je za nas dobro, jer imamo sigurnog otkupljivača lešnika u narednim godinama”, zaključuje Novo.

  Izvor: Agromedia

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sasa

   Lesnik, puzevi, aronija, godzi bobice, nojevi, Lesnik sa tartufom, paulovnija plus obavezno spomenuti stranog kupca, izvoz, extra zaradu, to je ono sto nas covek zeli da cuje I povucen mastanjem ulazi u posao bez puno razmisljanja, a kad dodje do prvog otkupa e onda je problem.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE