GASI SE beogradski Prirodnjački muzej posle 125 GODINA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GASI SE beogradski Prirodnjački muzej posle 125 GODINA

  Prirodnjački muzej u Beogradu uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, saopštila je ova ustanova.

  “Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo”, navode iz ove ustanove.

  Poručuju da pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja, na žalost, nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture.

  Kako navode, zamišljeno je da jedna od pet prvoosnovanih institucija srpske kulture, ustanova visoke akademske, kulturne i istorijske reputacije, izgubi status samostalnog muzeja, iako tako takav figurira u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije uključujući i aktuelnu za period od 2020. do 2029. godine, nedavno raspravljanom nacrta Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, ali i mnogim drugim dokumentima.

  “Čini se da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme”, poručuju iz muzeja.

  Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih institucija kulture i jedini muzej prirodnjačkog tipa u Srbiji.

  Osnovan je pod nazivom Jestastvenički muzej srpske zemlje 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije.

  Peticija: Sačuvajmo Priordnjački muzej

  Ovim povodom oglasila se i organizacija Skupština slobodne Srbije, koja je pokrenula onlajn peticiju upućenu ministarki kulture Maji Gojković.

  Kako se navodi u peticiji, nedopostivo je je da se se Prirodnjački muzej u Beogradu, jedina institucija te vrste u zemlji, degradira na nivo radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

  “Insistiramo da Muzej ostane nezavisna i samostalna institucija od neprocenjivog nacionalnog značaja za očuvanje prirodne baštine Srbije”.

  Poručuju i da nijedan pojedinac (ili grupa ljudi) ne sme uzeti sebi za pravo da uništi ono što je više od jednog veka (tačno 125 godina) čuvano od zuba vremena, ratnih razaranja, ćudi prirode ili hirova ljudi.

  “Prirodno, kulturno i naučno bogatstvo Prirodnjačkog muzeja je neotuđivo vlasništvo naroda Srbije i ni pod kojim uslovima ne sme biti predmet kratkoročnih ili nepromišljenih odluka nijedne vlasti, kako sadašnje, tako i buduće. Prirodnjački muzeji su u svim zemljama sveta jedna od odlika državnosti, lična karta civilizacijskog nivoa i brige o prirodnoj i kulturnoj baštini jednog naroda kroz vekove. Sudbina prirodnjačkog muzeja je naša ljudska, građanska i istorijska obaveza kako pred precima koji su nam ga ostavili, tako i pred potomcima kojima ga oduzimamo, ukoliko dopustimo da bude ugašen. Nad Prirodnjačkim muzejom se ne sme dozvoliti ovakav anticivilizacijski čin”, navodi se dalje u peticiji koju je do sad potpisalo oko 1.000 ljudi.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE