Gejts i EU zajedno do "čistije" energije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gejts i EU zajedno do “čistije” energije

  Evropska unija (EU) i američki milijarder Bil Gejts planiraju da kroz zajednički investicioni fond prikupe do milijardu dolara za uvođenje nisko-ugljeničnih tehnologija, potrebnih Uniji u ostvarenju svojih ciljeva vezanih za klimatske promene.

  “Ova sredstva će biti usmerena na proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije, održiva avijacijska goriva, tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije”, saopštila je Evropska komisija, javlja Rojters.

  Gejts je u izjavi poručio da je dekarbonizacija globalne ekonomije najveća prilika za inovacije koju je svet ikada video i da očekuje da će Evropa igrati ključnu ulogu u tom procesu, zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i liderstvu u nauci i tehnologiji.

  Evropska unija se obavezala da ima ukupno nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, a ova ulaganja će se fokusirati i na izgradnju velikih komercijalnih projekata kako bi se smanjili troškovi uvođenja novih tehnologija.

  Oni će sadržati grantove i druge finansijske instrumente, pri čemu će doprinos EU dolaziti iz postojećih fondova, uključujući budžet Unije i EU fond za inovacije, a Gejtsova kompanija Breakthrough Energy Ventures bi to podržala istim iznosom, kako bi se putem fonda Breakthrough Energy Europe – BEE od 2022. do 2026. godine zajednički osiguralo do 820 miliona evra, odnosno milijardu dolara.

  Izvor: Agencije, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE