Gejts o "mračnim stranama" kriptovaluta - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gejts o “mračnim stranama” kriptovaluta

  Bil Gejts i filantropska organizacija koja nosi njegovo ime ranije su se udruživali sa Riplom da pomognu ljudima bez bankovnog računa. Ipak, drugi najbogatiji čovek na svetu promenio je mišljenje i smatra da kriptovalute nisu „dobra stvar“.

  U prethodnim intervjuima za medije, Gejts je govorio da je bitkoin „bolji od pravih valuta“ i da je „uzbudljiv, jer je pokazao koliko transakcije mogu da budu jeftine“. To je bilo 2014. godine.

  Pa ipak, kada su ga pitali šta misli o kriptovalutama tokom njegove šeste „Pitajte me šta hoćete“ sesije na Reditu, ovaj milijarder se koncentrisao na loše strane bitkoina i njemu sličnih kriptovaluta. Konkretno, na činjenicu da kriptovalute ne otkrivaju ime svog vlasnika na način na koji to čini kreditna kartica, što omogućava da nelegalne transakcije ostanu neprimećene.

  „Glavna odlika kriptovaluta je njihova anonomnost. Smatram da je to loše“, napisao je on na Reditu. „Dobro je kada vlasti imaju mogućnost da uđu u trag pranju novca, izbegavanju poreza i finansiranju terorizma. Trenutno se kriptovalute koriste za kupovinu fentanila i drugih droga, tako da kriptovalute spadaju u retke tehnologije koje su prilično direktno prouzrokovale smrt“.

  Neke kriptovalute, poput Monera, imaju dodatne funkcije za zaštitu privatnosti. U poslednjih nekoliko meseci čule su se indikacije da su manje poznate kriptovalute poput Monera omiljene kriminalcima.

  Kao i u svom intervjuu iz 2014, Gejts je rekao da za razmenu kriptovaluta nije potrebna lična interakcija.

  Godine 2014, kada je cena bitkoina bila oko 350 dolara, a prosečne naknade po transakciji oko 6 centi, a i pošto su američki zvaničnici zatvorili poznato onlajn tržište droge SilkRoud, Gejts je primetio da je bitkoin bolji od pravih valuta jer „ne morate fizički biti na istom mestu, a naravno, za velike transakcije, valuta može biti prilično pogodna“.

  Četiri godine kasnije, Gejts tvrdi da kada se radi o suzbijanju kriminala, gotovina zapravo ima svojih prednosti.

  „Tačno, i gotovina se koristi za takve stvari“, napisao je on na Reditu. „Ali morate biti fizički prisutni da ga predate, a to otežava stvari kao što je otkup za kidnapovanje“.

  Cena bitkoina je u utorak porasla oko 3,5% i sada iznosi 10.600 dolara.

  Izvor: Fortune, BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE