Generator novih prilika - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Generator novih prilika

  „Kroz projekat Generator želimo da novim preduzetničkim idejama damo vetar u leđa da ugledaju svetlost dana, a postojećim dodatni zalet da se dalje razvijaju. Nakon četiri godine, tokom kojih su mnogobrojni inovatori i preduzetnici bili deo Generator putovanja, iskustvo nam govori da su pored finansijske jednako važni i drugi vidovi podrške – nova iskustva, kontakti, partnerstva i saveti”, kaže Ivana Todorović, menadžerka Odeljenja marketinga i komunikacija OTP banke, i dodaje: „Pandemija nam je pokazala da je digitalizacija neophodnost, te je tekući konkurs Generator Gamechanger usmeren na podršku digitalnim projektima koji pomažu malim i srednjim preduzećima u promenjenim tržišnim okolnostima.”

  Već četiri godine živi vaš projekat Generator, kroz koji podržavate preduzetništvo i inovacije. Kako ste odlučili da baš na taj način podstičete pozitivne promene u društvu?

  Želeli smo da kreiramo dugoročni projekat koji će generisati nove prilike za sve učesnike. Znali smo i da na ovaj put ne želimo da krenemo sami, već da su mogućnosti za promene mnogo veće kada nas je više. Sa ovom misijom, 2017. godine, rođen je Generator, koji je okupio mnogobrojne partnere iz korporativnog sektora i startap ekosistema u želji da zajedno prepoznamo, nagradimo i promovišemo inovativne i održive preduzetničke ideje. Uključivanjem partnera iz različitih oblasti dobili smo drugačiji pogled i ekspertizu, ali i mnogobrojne prednosti za sve one preduzetnike i inovatore koji su učestvovali u Generatoru. Ono što smo dobili kao uvid i povratnu informaciju od samih učesnika već nakon prvog konkursa jeste da im je pored finansijske podrške jednako važna i promocija njihovih projekata, saveti stručnjaka u oblasti novih tehnologija, biznisa, marketinga i komunikacija, kontakti sa partnerima u projektu, sklapanje novih partnerstava. Osnaženi ovim iskustvom, nastavili smo da zajedno sa partnerima gradimo Generator, koji se iz godine u godinu menjao i evoluirao zajedno sa svim uključenim stranama.

  Kako je izgledao taj put Generatora i koliko je preduzetnika i inovatora do sada prošlo kroz program?

  Na prvi konkurs, koji je bio usmeren na podršku inovativnim preduzetničkim idejama, prijavilo se skoro 800 inovatora, od kojih je 40 polufinalista predstavljeno na sajtu Generatora, kako bi za njihove ideje čulo što više ljudi, dok je ukupni nagradni fond iznosio milion i po dinara. Sledeći Generator bio je namenjen studentima inovatorima. Skoro 150 timova prijavilo je svoje inovativne, izvodljive i održive projekte, a 10 finalista se borilo za glavnu nagradu i nagrade partnera konkursa, a pobednici su dobili priliku da svoju ideju predstave međunarodnoj startap zajednici u Parizu i dobiju korisne savete. Prošle godine odlučili smo da napravimo zaokret i podržimo mala i srednja preduzeća i poklonimo im digitalnu transformaciju, koja će im pomoći da razvijaju svoje poslovanje u digitalnoj ekonomiji. Ukupno 116 firmi prijavilo se na konkurs, 20 polufinalista predstavilo je svoje poslovanje javnosti, dok su glavnu nagradu osvojile tri porodične firme.

  Da li je pandemija uticala na projekat Generator i da li ste promenili planove?

  Pandemija nam je dokazala da je digitalizacija ne samo dobrodošla već da je neophodnost i da bez nje nema daljeg rasta i razvoja. Znajući sa kakvim su se izazovima suočili mali i srednji biznisi u našoj zemlji zbog krize izazvane koronavirusom, ovogodišnji konkurs Generator Gamechanger usmeren je na podršku digitalnim projektima – sajtovima, aplikacijama i drugim digitalnim platformama – koji pomažu i nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima, bilo da su to novi kanali prodaje, dodatna vidljivost, razmena iskustava… Na ovaj način želimo da doprinesemo prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije i pomognemo velikom broju malih i srednjih igrača na tržištu, kroz lansiranje ili unapređenje digitalnih platformi, koje im mogu biti ključna pomoć da njihov biznis preživi u doba krize i nakon nje. Osim nagradnog fonda od dva miliona dinara, tu su i specijalne nagrade naših partnera. Nastavljamo da zajedno generišemo nove prilike i mogućnosti i da novim preduzetničkim idejama damo vetar u leđa da ugledaju svetlost dana, a postojećim dodatni zalet da se dalje razvijaju.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE