Godinu dana "Oka sokolovog": Mesečno 10.000 kazni, uzalud PREKRIVATE tablice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godinu dana “Oka sokolovog”: Mesečno 10.000 kazni, uzalud PREKRIVATE tablice

  Godinu dana od uspostavljanja sistema za otkrivanje nepropisno parkiranih automobila u Beogradu, poznatog kao “Oko sokolovo”, nadležni kažu da se taj sistem pokazao kao veoma efikasan i da se mesečno građanima napiše oko 10.000 kazni.

  Pomoćnik načelnika komunalne milicije Ranko Šekularac za N1 kaže da se kazne kreću od 5.000 do 25.000 dinara – za one najbahatije vozače.

  Pojedini pokušavaju da izbegnu “Oko sokolovo” tako što na registarske tablice lepe selotejp trake i zaštitne maske, ali se onda suočavaju sa još većom kaznom koju moraju da plate.

  Šekularac kaže da je posle godinu dana rada “Oka sokolovog” može da kaže da je u pitanju naizgled složen sistem kontrole parkiranja, ali da on zapravo to nije pošto se posredstvom nekoliko kamera prati parkiranje na ulicama grada.

  Ono što kamere zabeleže pronosi se na centralni sotver u Mekenzijevoj ulici i nemoguće je da se izbriše ono što je konstatovano kao prekršaj, kaže Šekularac.

  On ističe da su na početku u ceo posao ušli oprezno i s rizikom i da su se plašili reakcija građana, ali da su oni od prvog dana dali podršku tom načinu rada i da traže da se i njihove ulice uvrste u sistem rada “Oka sokolovog”.

  Šekularac kaže da su na početku krenuli sa 110 ulica, a da ih je sada skoro 330, 340 koje pokrivaju.

  On je kao najapsurdnije primere pokušaja da se izbegne “Oko sokolovo”, uz napomenu da se radi o izolovanim slučajevima, naveo pokušaje da se izbegne odgovornost tako što su prekrivali registarske oznake zaštitnim maskama i selotejp trakama da budu nečitljivi za sistem.

  To je, ipak, kako kaže, uzaludan pokušaj – a iz jednog prekršaja ulazite u drugi prekršaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

  U takvim slučajevima komunalna milicija reguje u najkraćem roku, dolazi i izdaje nalog Parking servisu za uklanjanje vozila, a u pitanju je onda dodatni trošak za vozače koji moraju da plate kaznu i za uklanjanje vozila sa javne površine, pored one za nepropsino parkiranje.

  Novčani rapson kazni zavisi od javne površine na kojoj se vozilo zatekne, pa vozači koji se parkiraju u delu trotoara ili kolovoza gde ne saobraća javni prevoz plate 5.000 dinara, a oni najbahatiji koji se parkiraju na zelenoj površini, u žutoj traci ili na šinama plaćaju 25.000 dinara za učinjeni prekršaj.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE