Gorivo neće poskupeti, ali...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorivo neće poskupeti, ali…

  Najnoviji skok cena nafte na svetskim berzama neće, bar u ovom trenutku, dovesti do povećanja maloprodajnih cena goriva u Srbiji, ali ako taj trend potraje i vozači u našoj zemlji će morati da računaju na skuplju vožnju.

  Oči javnosti uprte su u predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije od koga će u znatnoj meri zavisiti kretanje cena nafte u narednom periodu.

  Članovi OPEK i njihovi partneri koji nisu članovi te organizacije sastaće se 25. i 26. juna kako bi se dogovorili da li će produžiti trajanje aktuelnog sporazuma o maksimalnim količinama proizvedene nafte.

  Prema rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, do povećanja cena nafte na svetskom tržištu nije došlo zbog nedovoljne proizvodnje ili potražnje “crnog zlata”, već zato što su spekulanti podigli cene očekujući da će u perspektivi biti nestašica.

  Do skoka nafte je zapravo došlo jer su Sjedinjene Američke Države odlučile da uvedu sankcije svim zemljama koje kupuju naftu od Irana. Takva odluka u ovom trenutku ne može da dovede do bilo kakvih potresa, naročito ako se zna da Kina i Turska ne haju za odluku vlasti u SAD i nastavljaju da kupuju iransku naftu.

  Tek kada bi mere SAD potrajala na duže staze, a zemlje koje su opterećene njihovim sankcijama prestale da kupuju iransku naftu, to bi moglo da se odrazi na rast maloprodajnih cena naftnih derivata, navodi Mićović i dodaje da je teško prognozirati iz ove situacije da li će američke sankcije izazvati efekat kakav priželjkuje administracija u Vašingtonu.

  Sa takvim mišljenjem slaže se i Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta koji navodi da bi povećanje maloprodajnih cena goriva trebalo očekivati u slučaju da kriza povodom američkog embarga na kupovinu iranske nafte i zbog političkih zbivanja u Venecueli potraje.

  Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić smatra da bi povećanje proizvodnje od strane Rusije dovelo do pada cena nafte na svetskom tržištu. Kada je pak reč o trenutnom poskupljenju nafte na svetskim berzama, bez obzira što imaju formirane zalihe od ranije koje su pazarili po nižim cenama, trgovci naftnim derivatima će pokušati što pre da pravdajući se skokom cena nafte na svetskom tržištu, povećaju maloprodajne cene goriva.

  Jednostavno, praksa pokazuje da kad god cena nafte raste trgovci se trude da što pre povećaju maloprodajne cene, ali kada dođe do pada cene sirove nafte ponašaju se kao da se ništa nije desilo ne bi li zadržali postojeće cene benzina, objašnjava Vuletić.

  Inače, cena nafte premašila je ovih dana 75 dolara po barelu, prvi put od kraja oktobra prošle godine.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE