Gorivo u regionu poskupelo - kod nas nije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Gorivo u regionu poskupelo – kod nas nije

Pad cene sirove nafte i dolara u poslednjih nekoliko meseci vozači u Sribji nisu osetili, a s obzirom na to da je nafta proteklih dana otišla iznad 52 dolara teško da će u Srbiji i u narednom periodu benzin i dizel biti jeftiniji.

Ako se uporede cene u evrima juče i pre dve nedelje razlika je  minorna, pa je benzin pre dve nedelje koštao u Srbiji 1,83 evra, a juče 1,186, dizel je 1,227 otišao na 1,229 a tečni naftni gas s 0,612, na 0,613 evro centi. Preračunato u dinare litar benzina u Srbiji košta 141,33, dizel 146,4, a TNG 73,11 dianra.

Učešće države u svakoj litri goriva je i dalje vrlo visoko, što je tvrde u naftnim kompanijama glavni razlog tako skupog goriva. Po svakoj litri benzina državi pripada 79,49 dinara, ili 56,3 odsto, dizela 81,87 dinara, ili 55 procenta i za tečni naftni gas 36,54 dinara, ili oko 50 odsto.

Iako je to tako, vozači su očekivali da će zbog činjenice da je vrednost dolara u odnosu na evro na 15 mesečnom minimumu, a i činjenice da je kurs evra pao, ipak točiti jeftinije, do toga nije došlo.

Razlog više da cene na pumpama budu niže, je  i razlika između veleprodajne i maloprodajne cene i to do 27 dinara. Sve i da su naftne kompanija plaćale troškove transporta i PDV ostajalo im je dovoljno prostora  i da zarade i da snize cenu. Niko od njih ni juče nije želo da kaže kolika im je čista zarada, već dodaju da je gorivo pre dva dana poskupelo u Sloveniji, a prošle nedelje u Makedoniji i Crnoj Gori, ali da u Srbiji korekcija nije bilo.

Međutim, i s tim poskupljenjima, gorivo je u regionu jeftinije nego kod nas.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE