GOST UREDNIK: Pavle Knežević, CFO Siemens Srbija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GOST UREDNIK: Pavle Knežević, CFO Siemens Srbija

  Strategija države za priliv novih investicija

  Pandemija je, definitivno, pokazala koliko su lanci dobavljača bitni i osetljivi u ovim uslovima. Svedoci smo da se veliki broj nemačkih i drugih evropskih jakih i stabilnih kompanija odlučuje za dobavljače iz zemalja u našem regionu. Zahvaljujući Nearshoring strategiji, Srbija je, definitivno, među vodećim državama Balkana kada je reč o privlačenju stranih investitora. Ono što je na Srbiji jeste da dalje nastavi dobrim putem negovanja pozitivne poslovne klime u zemlji, koja se pokazala izuzetno stabilnom čak i u uslovima pandemije koronavirusa prethodne godine, što podrazumeva stabilan BDP i u ovoj godini i, svakako, stvaranje još boljih uslova za mlade ljude i talente koji žive i rade u Srbiji.

  Tramvaji iz srca Srbije na ulicama Nemačke i drugih evropskih gradova

  Jedna izuzetna vest za kompaniju Siemens, ali i za sve građane Srbije, jeste da je prvi tramvaj dugačak 37 metara u potpunosti sklopljen i proizveden u Siemensovoj fabrici u Kragujevcu i isporučen gradu Bremenu, u Nemačkoj. Ovo je prvi u nizu od još 46 „Avenio” tramvaja proizvedenih u Srbiji koji će svoje mesto naći na ulicama Bremena, a verujem i u ostalim najmodernijim gradovima Evrope. Siemens Mobility ima ugovorene projekte sa još četiri grada u Nemačkoj za oko 230 „Avenio” tramvaja. Veoma sam ponosan što se upravo u Srbiji, u Kragujevcu, sada nalazi jedan od centara proizvodnje najsavremenijih šinskih vozila.

  Vakcinacija kao početak kraja pandemije

  Kako smo bili svedoci pandemije neviđenih razmera u prethodnoj godini, koja je pogodila društvo i ekonomiju čitavog sveta, nadam se da ćemo uskoro biti i svedoci prekretnice pandemije, zahvaljujući otpočetoj vakcinaciji. Bez sumnje, koronavirus paralizovao je sve pore društva i poslovanja u prethodnoj godini. Neke države su se sa manje, neke sa više uspeha nosile sa novonastalom situacijom, podnesene žrtve su bile velike, ali čvrsto verujem da se pronalaskom vakcine društvo uhvatilo ukoštac sa ovom pošasti i da, iako je rano prognozirati, na vidiku možda imamo najavu postepenog povratka u normalne tokove života i poslovanja.

  Subvencija Vlade za kupovinu električnih i hibridnih vozila

  Uredba o subvenciji Vlade Republike Srbije za kupovinu električnih i hibridnih vozila u 2021. godini vest je koja je, po mom mišljenju, svakako obeležila kraj prethodne godine. Smatram da je ovo jedan veliki korak u razvitku „zelene svesti” radi daljeg unapređenja kvaliteta životne sredine u našoj zemlji, čime se neposredno podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha na lokalnom i globalnom nivou. Siemens je veliki zagovornik sprovođenja stavki iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, što dokazuje i težnja kompanije da do 2030. godine bude „carbon free”, odnosno bez emisije ugljen-dioksida u poslovanju.

  Uvođenje novih smerova u okviru dualnog obrazovanja

  Od sledeće školske godine uvodi se pet novih profila u okviru dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, na inicijativu privrede, što će ukupno činiti 51 dualni profil u Srbiji. Ova vrsta obrazovanja je od izuzetne važnosti za mlade ljude, koji će na taj način u svom školovanju dobiti priliku da imaju i praksu, što će u budućnosti znatno doprineti njihovoj stručnosti i iskustvu. Kompanija Siemens je već 2014. godine prepoznala značaj dualnog obrazovanja i inicirala njegovo uvođenje u Tehničkoj školi „Ivan Sarić”, u Subotici. Mi dualno obrazovanje vidimo kao veoma značajnu oblast, u koju već godinama ulaže­mo i koju promovišemo sa namerom da pružimo sop­stveni doprinos obrazovanju mladih ljudi.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Siemens Srbija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE