Gotova ključna faza Turskog toka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gotova ključna faza Turskog toka

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan zajedno su obeležili završetak izgradnje ključne faze gasovoda Turski tok, koji povezuje dve zemlje.

  Na manifestaciji u Istanbulu, kojoj je prisustvovao i srpski ministar energetike Aleksandar Antić, Erdogan je objavio da je postavljanjem dva parelelna kraka u Crnom moru, na dubini od dva kilometra, završen podmorski deo Tuskog toka i da je počela poslednja faza, kako je rekao, “istorijskog projekta”.

  Očekuje se da će gasovod snabdevati ruskim gasom Tursku i evropsko tržište. Kroz dva kraka u Crnom moru, dužine 930 kilometara, proći će 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

  Putin je rekao da prisustvuje “veoma važnom dogadjaju koji je jasna demonstracija partnerstva i saradnje” dve zemlje u realizaciji najsloženijih projekata.

  “Implementacija projekata kao što je ovaj dobar je primer sposobnosti da se bori za sopstvene nacionalne interese”, rekao je Putin.

  Pošto je objavio da će Turski tok početi s radom 2019. goidne, Erdogan je naveo da dve zemlje teže dugoročnoj saradnji i da njihov odnos ne diktiraju “nametanja drugih zemalja”.

  “Turska će biti u mogućnosti da zadovolji sopstvenu, ali i tražnju evropskih zemalja za prirodnim gasom bez izlaganja tranzitnim rizicima”, kazao je Erdogan.

  Turska zavisi od uvoza energenata, a Rusija je njen glavni snabdevač prirodnim gasom. Ankara je prošle godine kupila od Moskve 28 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

  Taj gas se trenutno transportuje drugim krakom u Crnom moru i kopnenim putem kroz Ukrajinu koja je u konfliktu s Rusijom.

  Izvor: Beta

  Foto: Kremlin.ru

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE