Grad Beograd POBEDIO na licitaciji, kupio SVE SLIKE iz Jugoeksporta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad Beograd POBEDIO na licitaciji, kupio SVE SLIKE iz Jugoeksporta

  Grad Beograd je otkupio na aukciji kolekciju od 148 slika iz Jugoeksporta za 33 miliona dinara.

  Time je završena neizvesnost oko vredne kolekcije slika koje su kao deo stečajne mase Jugoeksporta stavljene na aukcijsku prodaju. Među slikama su dela Lubarde, Gvozdenovića, Milunovića, Aralice, Miće Popovića, Peđe Milosavljevića i mnogih drugih vrhunskih umetnika.

  Početna cena bila je 10,4 miliona dinara. Većina umetničkih dela, koje je svojevremeno kupovao Jugoeksport, kao jedna od najmoćnijih društvenih firmi, je oštećeno.

  Ove slike su kulturno dobro, što znači da ne mogu biti iznete iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda.

  “Ovo kulturno blago pripada Srbiji i na ovaj način sprečili smo da bude izneto iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama na prethodnim aukcijama”, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  Na licitaciji je učestvovalo osam ponuđača, od kojih je šest odustalo odmah, pa su se nadmetali samo jedan anonimni ponuđač i Muzej grada Beograda.

  “Suština je da se ovo desilo prvi put u istoriji, da Grad Beograd i Republika Srbija učine sve da zadrže umetnička dela koja su se našla na ovoj neobičnoj aukciji, da ona ostanu vlasništvo građana”, istakla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

  “Bez džentlmenskog povlačenja”

  Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kaže da za Muzej nasleđe ovakvog tipa nema materijalnu i tržišnu vrednost. Kaže da je aukcija bila “filmska” i da nije bilo očekivanog “džentlmenskog povlačenja”.

  Objašnjava da su sva kupljena dela za konzervaciju i čišćenje, a neka i za ozbiljnu restauraciju. Navodi da oni kod kojih su slike bile nimalo nisu marili i vodili računa o njima, iako su znali šta imaju.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE