Grad "krije" kako se dodeljuje novac za kulturu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad “krije” kako se dodeljuje novac za kulturu

  Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) saopštila je da je Sekretarijat za kulturu grada Beograda doneo još jednu skandaloznu odluku, jer im je zabranio ranije dogovoren uvid u konkursnu dokumetaciju za projekte u oblasti kulture za 2017. godinu.

  Kako su ocenili, takva odluka baca još dublju senku na rad gradskog sekretarijata koji je ovim postupkom prekršio Uredbu kojom je definisana procedura sprovođenja konkursa.

  Povod da zatraže narativne i finansijske izveštaje projekata podržanih na konkursu prethodne godine, bili su sporni rezultati ovogodišnjeg konkursa.

  Gradski sekretarijat u martu je predstavio je rezultate konkursa za sufinansiranje projekata i istraživanje u kulturi za 2018. godinu, što je naišlo na protivljenje i osudu brojnih udruženja koja su zbog sumnje na malverzacije i zloupotrebe zatražila poništavanje konkursa i smenu gradske sekretarke Ivone Jevtić.

  Kako je Asocijacija navela u saopštenju, za ovogodišnji konkurs im je posle žalbe poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja dostavljena nepotpuna dokumentacija, bez bodovanja pojedinačnih projekata ili obrazloženja, kao i bez ikakvog obrazloženja rezultata u celini kod svih komisija.

  “Sada nam je zabranjen i uvid u prošlogodišnje izveštaje što otvara velike sumnje da fantomske organizacije na čiju ulogu smo i prošle i ove godine upozoravali, nisu ni izvele projekte za koje su dobile novac”, ukazala je NKSS.

  Prema analizi rezultata konkursa koju je uradila Asocijacija NKSS, ove godine je čak 30 odsto sredstava dodeljeno sumnjivim organizacijama koje su registrovane ili preregistrovane neposredno pred ili čak i nakon raspisivanja konkursa ili onim organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave.

  Zbog uočenih zloupotreba NKSS je ponovo zatražila poništavanje spornog konkursa, ojavljivanje kompletne dokumentacije za oba konkursa i smenu sekretarke Ivone Jevtić.

  Predstavnici Asocijacije su najavili da će istrajati u svojoj nameri i da će se u ponedeljak pojaviti u Sekretarijatu za kulturu Beograda, u pokušaju da ostvare pravo javnosti da zna šta se dešava sa javnim sredstvima namenjenim kulturi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE