Grad u Srbiji na sat od Beograda, cene stanova 300 EUR/m2

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad u Srbiji na sat od Beograda, cene stanova 300 EUR/m2

  Smederevska Palanka nalazi se na oko sat vožnje od glavnog grada Srbije, a cene stanova su neuporedivo niže nego u Beogradu. Iako bi se po fizičkoj udaljenosti mogla svrstati skoro u rang nekog od najudaljenijih beogradskih prigradskih mesta, kvadrat stambenog prostora može se i dalje naći i po ceni oko ili nižoj od 300 evra.

  Nekad poznata po Goši, sada po korejskoj fabrici

  Iako suočena sa teškom devastacijom privrede tokom 90-ih godina prošlog veka i velikom migracijom stanovništva ka prestonici i drugim većim gradovima, ali posebno ka inostranstvu, poslednjih godina se stvari u ovom gradu ipak polako menjaju.

  Označena kao opština sa najvećim dugovima i prezaposlenošću u javnom sektoru, dostojna otvaranju jednog od zasedanja Skupštine Srbije (dok je aktuelna premijerka Ana Brnabić bila ministarka za lokalnu samoupravu), Smederevska Palanka poslednjih godina ipak doživljava nešto bolje dane, nakon što je rešena višedecenijska nestašica vode, asflatirani putevi u opštini, počela rekonstrukcija bolnice “Stefan Visoki”, a nedavno otvorena i prva fabrika posle više decenija.

  O situaciji na tržištu nekretnina u ovoj opštini razgovarali smo sa za BIZLife portal sa vlasnicom agencije “Palanka nekretnine” Vesnom Gojković, koja kaže da je zbog epidemije korone vidno porasla potražnja za seoskim domaćinstvima.

  “U okolini šume Mikulja, u selu Baničina, na nekim uzvišenjima i to dolaze kupci ne iz lokala već iz Beograda, Novog Sada, … Raznovrsne su želje kupaca, neki žele veliki plac i imanje a kuća im nije mnogo bitna da bude komforna, dok ima onih koji traže samo kuću a nije im bitno koliki je plac. Ima i onih koji žele kompletno domaćinstvo sa kućom, magazom, pomoćnim objektima. Neki žele da kupe imanje u osami, da nema nikoga blizu od komšija…”, kaže Vesn Gojković.

  Cene oko jezera dostigle i 600 EUR po aru

  Pored toga, sve se više traže placevi i parcele u okolini jezera Kudreč i to u okviru gradskog građevinskog zemljišta i građevinskog zemljišta. Cene su porasle pa se sada ar u okolini jezera prodaje za 500 do 600 evra.

  Na pitanje otkuda tolika tražnja za takvim placevima, Gojkovićeva kaže da je Smederevska Palanka retka opština gde se jezero faktički nalazi u samom mestu, vrlo blizu prodavnica a centar grada je na svega kilometar.

  “Kupci su to počeli da prepoznaju kao idealnu lokaciju za život, odmor, kupanje, pecanje, šetnju,… Postoji tri staze za pešačenje koje su obeležene. Najkraća je 3 kilometra, moguće je napraviti i krug oko jezera koji iznosi 6 kilometara, što je samo dva kilometra kraće od kruga oko Ade ciganlije u Beogradu.  A postoji i staza oko šireg područja jezera od 12 kilometara za najizdržljivije”, objašnjava naša sagovornica.

  Velike kuće i za 250 EUR/m2

  Što se tiče tržišta nekretnina u samom gradu, može se reći da je njegova specifičnost veoma neprilagođena struktura i na strani ponude i na strani tražnje. Velika je ponuda većih i velikih, spratnih kuća koje stari roditelji prodaju jer ne mogu da ih održavaju više ili su im deca otišla u Beograd ili inostranstvo. A potražnje za takvim objektima skoro da nema, pa se kvadrat kuće od 150, 200 i više kvadrata kreće između 250 i 300 evra po kvadratnom metro i teško se prodaju.

  Sa druge strane, stariji ljudi koji bi takve kuće prodali traže neke prizemne, manje objekte ili manje stanove na nižim etažama, a takvih nekretnina gotovo da nema. Slično traže i mladi bračni parovi koji kupovinu finansiraju iz kredita uglavnom. A ponuda je takva da su u stambenim objektima, stanovi veće kvadrature, na višim spratovima i bez lifta.

  “Da imam 10 stanova od oko 40 kvadrata u prizemlju ili prvom spratu prodala bih ih za 15 dana, ali nema ih”, kaže jedina vlasnica agencije za promet nekretnina sa licencom u ovoj opštini.

  Novogradnja u centru grada oko 600 EUR

  Što se cena stanova u novogradnji tiče ona se kreće od 550 do 600 evra po kvadratnom metru, dok je starogradnju moguće pronaći već za 280 evra pa sve do 450 evra.

  Sigurno je da cene nekretnina u Smederevskoj Palanci ne mogu biti niže od ovih, pa se čini da bi uz svu infrastrukturu, jezero u samom mestu, Banji Kiseljak, čija je rekonstrukcija takođe najavljena, šumom Mikulja udaljenom svega nekoliko kilometara od centra, blizinu auto-puta, dolazak južnokorejske investicije i početak rada fabrike Kjungšin Kejbl Jurop, cene mogle samo da rastu.

  Takođe, najavljena je ili je u toku rekonstrukcija palanačke bolnice “Stefan Visoki”, gimnazije, kao i više parkova u gradu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Nikola Vučen/FB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE