"Građani moraju da znaju na koji način se TROŠI NJIHOV NOVAC"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Građani moraju da znaju na koji način se TROŠI NJIHOV NOVAC”

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je novi izveštaj Stejt departmenta o fiskalnoj transparentnosti, kojim je potvrđeno da u toj oblasti Srbija zadovoljava zahteve, odličan pokazatelj uspešnosti reformi i da je za dalji razvoj Srbije veoma važno razvijanje finansijskog tržišta, saopšteno je iz Ministarstva.

  “Razvoj finansijskog tržišta utiče na razvoj proizvodnje, povećanje bruto domaćeg proizvoda i ostvarivanje akumulacije”, rekao je Mali.

  Minimum transparentnosti po izveštaju Stejt departmenta predviđa da su budžetski dokumenti javno dostupni, sadržajno kompletni i generalno pouzdani, zahteva objavljivanje podataka o javnom dugu i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa vladom i dozvola za eksploataciju prirodnih bogatstava.

  „Transparentnost budžetskih dokumenata osnov demokratskog društva“

  Mali je naveo da je transparentnost budžetskih dokumenata osnov demokratskog društva, jer građani moraju i treba da znaju na koji način se troši njihov novac.

  “Pored rasprave o budžetu, mesečnih izveštaja o prihodima i rashodima, javnost se redovno informiše o stanju javnog duga, a između ostalog zahvaljujući zakonskim rešenjima još više se poboljšava poslovno okruženje u zemlji. Takođe, svake godine izrađujemo Građanski vodič za budžet, koji pomaže našim građanima da bolje razumeju na šta se troši novac”, rekao je on.

  Bizlife

  Fiskalna transparentnost nam omogućava da izgradimo još veće poverenje tržišta i osnaživanje ekonomske aktivnosti. Sve to treba da donese korist i privredi i građanima, s ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i stabilnosti, posebno u ovim teškim vremenima zbog krize koja je izazvana pandemijom virusa korona”, naveo je ministar.

  Mali je naglasio da je prepoznata fiskalna transparentnost od nemerljivog značaja za još veći kredibilitet Srbije, posebno na međunarodnom tržištu kapitala.

  “U poslednje vreme posebno smo posvećeni ‘zelenim projektima’, a plan je da naša zemlja po prvi put izda ‘zelene obveznice’ na međunarodnom finansijskom tržištu. Na taj način obezbedićemo finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti, što predstavlja neophodnost čitavog sveta, gde se sve više ulaže u zaštitu životne sredine”, istakao je Mali.

  Do kraja godine prosečna plata 600 EUR

  Po njegovim rečima, očekivana stopa privrednog rasta u Srbiji je šest odsto, ali biće i veća, do 6,5 procenata, što znači da će biti još više novca za investicije, kao i za povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

  Ministar je dodao da očekuje da će do kraja godine prosečna plata biti oko 600 evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE