Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Grčka već “KUKA” zbog bankrota Tomasa Kuka

Stečaj britanske putničke kompanije Tomas Kuk najteži je udarac Grčkoj od finansijske krize 2008. godine i mogao bi turističkom sektoru prouzrokovati gubitke i do 500 miliona evra, upozorili su grčki mediji.

Grčka je zauzimala treće mesto na listi popularnih destinacija Tomasa Kuka, piše poslovni dnevnik Naftemporiki, podsećajući da je kompanija prošle godine u zemlju dovela 2,8 miliona turista.

U turističkoj organizaciji SETE procenjuju da bi gubici povezani sa stečajem britanske kompanije mogli iznositi između 250 i 500 miliona evra. U Udruženju grčkih hotelijera (GTP) procenjuju ih na 300 miliona.

Tomas Kuk je u Grčkoj upravljao sa četiri hotela koja su zapošljavala ukupno 640 radnika. Njihova budućnost je sada neizvesna.

Grčka je 2010. godine ušla u duboku finansijsku krizu i bila je prisiljena na teške reforme kako bi dobila tri paketa finansijske pomoći. Zadnji paket zaključen pre nešto manje od godinu dana.

Grčka privreda se oporavila u protekle dve godine, a glavni oslonac bio je upravo turizam. Udeo turizma u grčkom BDP iznosi 23 posto, navodi DPA.

Izvor: SEEbiz

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE