Grejna sezona "MIRNA"? Trećina toplana BEZ ZAHTEVA za poskupljenjem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grejna sezona “MIRNA”? Trećina toplana BEZ ZAHTEVA za poskupljenjem

  Toplane u Srbiji, njih oko 60, obezbedile su najveći deo energenata za predstojeću grejnu sezonu i nema mnogo zahteva za poskupljenjem grejanja, rekao je direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” Dejan Stojanović.

  On je za Betu rekao da, iako su svi energenti značajno poskupeli, oko 33 odsto toplana nije podnosilo zahtev osnivaču za povećanje cena, jedan broj njih je odbijen, a oko sedam-osam zahteva je u proceduri.

  “Toplane nisu u velikom broju podnosile zahteve za korekcijom cena iako su svi energenti poskupeli, čak energana u Somboru traži dozvolu za smanjenje cene grejanja od 13 odsto u varijabilnom delu i četiri odsto u fiksnom delu cene”, rekao je Stojanović.

  Dodao je da je nafta poskupela sa oko 43 dolara po barelu u prvom kvartalu ove godine na oko 72 dolara po barelu u trećem kvartalu, dok je mazut od septembra 2020. godine sa 54 dinara po kilogramu poskupeo na oko 78 dinara.

  Gas je, kako je rekao u prvom kvartalu ove godine koštao oko 228 dolara za 1.000 kubika, a u trećem kvartalu cena je porasla na nešto više od 300 dolara na 1.000 kubika.

  Stojanović je rekao da poslovodstva toplana tvrde da su remonti završeni ili se privode kraju i da se ne očekuju problemi u radu.

  Prema njegovim rečima, od neophodnih količina gasa za predstojeću sezonu kupljeno je ili je ugovaranje u toku 97 odsto.

  Toplane su nabavile i 92 odsto neophodnih količina uglja, 48 odsto komprimovanog gasa, 44 odsto drva i oko 65 odsto toplotne energije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE