Greška u tumačenju: Nema prostora za veće penzije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Greška u tumačenju: Nema prostora za veće penzije

  Fiskalni savet saopštio je da nema fiskalnog prostora za dodatno povećanje penzija u 2019. godini, ističući da su pojedini mediji pogrešno protumačili stav saveta o mogućnosti za povećanje penzija.

  U saopštenju se ističe da je ukupan budžetski prostor za povećanje penzija u 2019. oko sedam posto, što je u skladu sa projekcijama Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  Najveći deo tog prostora – pet posto, Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta. Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava.

  “Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019, tojset za vraćanje u uređen penzijski sistem”, naglašeno je u saopštenju.

  Međutim, Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera – onima koji primaju penziju manju od 34.000 dinara, objašnjava Fiskalni savet.

  “Tom uredbom Vlade potrošen je sav fiskalni prostor za povećanje penzija u 2019. i zato Fiskalni savet ocenjuje da u narednoj godini nema prostora za dodatno povećanje penzija”, naglašava Fiskalni savet.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nada

   Ovo je teska obmana penzionera ...vratite nam sto ste uzeli sa kamatom ...tako radi drzava sa njenim potrazivanjima i to zateznom kamatama

  • Dr Miggyy

   Још нису повећане пензије, које се хвалоспевно и бајколажно најављује од почетка године, а већ почињу са лицитацијом баснословног повећања у 2019. године, a Фискални савет је нашао да следеће године не постоји простора за усклађивање пензије са трошковима живота, инфлације и пораст БДП. Боје се да ће пензоси да преједу, а епилог је грозан, ус*аће се од високе пензије, након дугогодишњег гладовања, а и од среће што држђава најзад "мисли" и на њих?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE