Gugl će PLAĆATI SADRŽAJE medijima Ruperta Mardoka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gugl će PLAĆATI SADRŽAJE medijima Ruperta Mardoka

  Tehnološki gigant Gugl potpisao je ugovor s direktorom i medijskim magnatom Rupertom Mardokom kojim se obavezao na plaćanje sadržaja koje plasiraju mediji pod Mardokovim vlasništvom.

  News Corp, jedan od najvećih svetskih medijskih koncerna, a koji je u vlasništvu australijsko-američkog magnata, nakon potpisanog sporazuma obavestio je javnost da će mediji unutar koncerna deliti svoje priče s Guglom u zamenu za značajne iznose novca koje će Gugl isplaćivati News Corpu.

  “Ovo je cilj naše kompanije već više od deset godina i zadovoljan sam što se uslovi trgovine menjaju, ne samo za News Corp, već i za svakog izdavača”, rekao je Robert Tomson, izvršni direktor News Corporationa.

  Rupert Mardok je već nekoliko godina javno pozivao Gugl i druge platforme da na ovaj način učestvuju u stvaranju mnogo kvalitetnijeg novinarstva. Pritisci su se pojačali krajem 2020. godine, naročito u Australiji koja je postala prva zemlja koja je aktuelizovala ovo pitanje.

  Upravo dogovor News Corpa i Gugla potpisan je nekoliko dana pre sednice vlasti u Australiji na kojoj bi se zvanično trebalo ozvaničiti plaćanje sadržaja.

  Osim u Australiji, Gugl je još prošle godine najavio kako bi mogao početi sa plaćanjem visokokvalitetnih medijskih sadržaja širom sveta, te je zbog toga pokrenut i novi projekat pod nazivom Google News Showcase.

  Prema zvaničnim podacima, ugovor između News Corpa i Gugla potpisan je na tri godine, a u ugovoru je navedeno kako će obe kompanije sarađivati na izradi pretplatničke platforme, deliti prihod od oglašavanja i ulagati u videonovinarstvo na YouTubeu.

  Mardokov News Corp je između ostalog vlasnik američkog lista The Wall Street Journal kao i Fox korporacije, britanskih medija The Sun i The Times, te brojnih medija u Australiji koji se trenutno nalaze pod koncernom News Corp Australia.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE