Guverner Razvojne banke SE: Srbija sa lakšim "simptomima" KORONAKRIZE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guverner Razvojne banke SE: Srbija sa lakšim “simptomima” KORONAKRIZE

  Srbija neće biti teško pogođena ekonomskom krizom usled pandemije, ali će kriza uticati na nju, rekao je za Radio Slobodna Evropa guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel.

  On je predvideo ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine u mnogim evropskim državama, pogotovo onim koje zavise od turizma i napomenuo da je neizvesno koliko brzo će se evropske države izvući iz krize.

  Prema rečima Venzela, evropske institucije su jasno pokazale podršku zemljama Zapadnog Balkana, a Razvojna banka Saveta Evrope, finansijska institucija koja okuplja 41 državu članicu, prošle nedelje je odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra, koji je namenjen za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa.

  Venzel je istakao da će među troškovima Vlade Srbije iz tog zajma biti i nabavka zaštitnih odela, maski i neophodne medicinske opreme.

  “Sada ćemo pregovarati o uslovima za zajam, i nadam se da ćemo moći vrlo brzo da izvršimo transfer, u skladu sa pravilima koja imamo kako bismo osigurali da novac tačno namenski bude utrošen”, rekao je Venzel.

  Ukazujući da će sve zemlje biti pogođene krizom izazvanom pandemijom, on je kazao da je Srbija u boljem položaju, jer se u privrednom rastu ne oslanja značajnije na turizam.

  “Jasno je da će i Srbija biti sa nižim ekonomskim rastom, ako ne padom. Kada pogledam brojke koje projektuje Međunarodni monetarni fond za 2020. godinu, mislim da ćemo videti pad u mnogim državama, pad ekonomskih performansi. Međutim, u drugoj polovini 2020. godine i tokom 2021. države će izaći iz krize”, rekao je Venzel.

  Dodao je da je Srbija “imala snažne ekonomske performanse, ekonomski rast je bio dobar u poređenju sa drugim državama regiona tokom proteklih nekoliko godina, što je stavlja u bolji položaj u borbi protiv krize koju je izazvala pandemija.

  “Ali opet, naglasiću, postoji velika neizvesnost u tome koliko brzo države mogu da izađu iz krize, podstaknu potrošnju i koliko brzo ekonomski rast može biti uspešan”, rekao je Venzel.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE