Holandija preti napuštanjem evrozone zbog DOŠTAMPAVANJA evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holandija preti napuštanjem evrozone zbog DOŠTAMPAVANJA evra

  Evropska centralna banka (ECB) možda će nastaviti da doštampava evro radi pomoći članicama u pandemiji, što se “severnjačkom krilu” ne sviđa.

  Na ovu Panetinu izjavu, berzanski posmatrači odmah su se dosetili da je bivši predsednik EVB Mario Dragi 2014. godine, u vreme finansijske krize u EU, izgovorio gotovo istu rečenicu o tome koliko je „rizično da se uradi manje” nego što je potrebno. Ubrzo nakon toga Dragi je objavio da ECB ulazi u svoj prvi veliki krug doštampavanja evra, koji je na jedvite jade okončan 2018. godine.

  Panetinu poruku sa Upravnog odbora ECB na berzama su protumačili kao naznaku da će na poslednjem ovogodišnjem sastanku, u decembru, banka objaviti da će sa SOS akcijom uveliko nastaviti i nakon juna 2021.

  “Korona fond”-privremeni ili trajni mehanizam ECB?

  Ta berzanska reakcija nije prijala „severnjačkom krilu”. Kristin Lagard, predsednica ECB, našla se pred salvom pitanja evroparlamentaraca u Komitetu za finansije EU. Ključno pitanje Lagardovoj postavio je Holanđanin Derk Jan Eping, član partije evropskih konzervativaca.

  Da li je najnoviji spasilački fond („korona fond”) privremeni ili trajni mehanizam ECB, pitao je Eping. Jer, ako postane trajni fond, onda evrozona postaje permanentna unija za transfer novca. U tom slučaju, Holandija ne bi imala drugog izbora, već da napusti evrozonu, procenio je Eping.

  Na to je Lagardova istakla da je reč o „jednokratnom” SOS programu, ali da će banka vrlo pažljivo nastaviti da motri finansijsko-privredni razvoj situacije s koronom do kraja godine.

  Lagardova nije krila da u upravnom odboru „postoje iznijansirano različita mišljenja”, kao i da je „kompromis moguć ako su razilaženja u stavovima nevelika”.

  Jesenja eskalacija drugog kruga pandemije širom EU i evrozone donosi i nove izazove privrednom rastu. Da li će ECB svoj spasilački fond održati i naredne jeseni, odnosno koliko će upravni odbor tim povodom biti složan, ostaje da se vidi.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE