Holandija srlja u budžetski minus da spasi radna mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holandija srlja u budžetski minus da spasi radna mesta

  Holandska vlada planira da i iduće godine izdašnom državnom potrošnjom ublažava posledice koronakrize, uprkos pogoršanom stanju javnih finansija, pokazuje predlog budžeta za 2021.

  “U ovim nesigurnim vremenima, vlada je odlučila da neće smanjivati potrošnju, nego će investirati u sigurnost radnih mesta, mreže socijalne sigurnosti i u snažniju privredu”, rekao je holandski kralj Willem-Alexander u godišnjem obraćanju o glavnim stavkama novog budžeta.

  Respiratorna bolest COVID-19 bila je dominantna tema pri izradi budžeta, a i glavni razlog zbog kojeg je kraljevo obraćanje bilo manje pompezno nego obično.

  Budžetski manjak bi ove godine trebalo da poskoči na sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a iduće da se smanji na četiri posto. Javni dug trebalo bi u 2021. narasti na 60 posto BDP, budući da će vlada nastaviti da isplaćuje podršku kompanijama pogođenim pandemijom kako bi se očuvala radna mesta.

  Nakon višegodišnje štednje holandska vlada uspela je u prošloj godini da ostvari višak u budžetu od gotovo dva posto BDP i smanji udeo javnog duga u BDP na 49 posto.

  Poslednjih meseci poverenje u privredu je naglo oslabilo, a nova anketa pokazala je da više od polovine ispitanika očekuje da će se ekonomska kriza iduće godine pogoršati.

  Trećina zaposlenih u Holandiji je rekla da je Covid-19 već negativno uticao na njihov posao.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE