Hotelijeri i ugostitelji traže NOVU POMOĆ države i radnike iz Bangladeša

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hotelijeri i ugostitelji traže NOVU POMOĆ države i radnike iz Bangladeša

  Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) zatražiće od Vlade Srbije novu pomoć za prvih pet meseci ove godine jer gostiju nema, a hotele je napustilo 6.300 radnika, pa će morati da ih “uvoze”.

  Jedan od hotela već pregovara da dovede radnike iz Bangladeša.

  Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je danas za Betu da će se od Vlade Srbije zatražiti nastavak pomoći za hotele čiji je promet manji od 30 odsto u odnosu na period pre pandemije.

   

  “Tražićemo pomoć za prvih pet meseci ove godine u istom iznosu koji su hoteli dobili prošle i ove godine, odnosno 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi”, rekao je Genov.

  Dodao je da će hotelima biti otežano poslovanje, a već jeste, iako je trenutno mali broj gostiju, zbog nedostatka radnika koji su napustili taj sektor, pa da menadžment jednog hotela na poznatoj turističkoj destinaciji pregovara o “uvozu” radnika iz Bangladeša.

  Genov je rekao da anketa o popunjenosti hotela na dan 21. maj ne samo da pokazuje trenutnu slabu popunjenost, nego da ne nagoveštava da će se, uprkos smirivanju pandemije, stanje popraviti i tokom leta.

  Prema anketi koju je HORES nedavno sproveo, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja 2021. bila je 32 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7 odsto, za jul 18,7 odsto i za avgust 4,8 odsto.

  U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7 odsto i za avgust 12,5 odsto.

  Bolja popunjenost hotela nije ni na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor gde su se za vreme pandemije mnogi građani odmarali.

  U osam hotela na Zlatiboru prosečna popunjenost na dan 21. maj 2021. godine bila je 38,8 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija za jun je 11,1 odsto, a nije ih bilo za jul i avgust.

  Hotelijeri u gradskim sredinama su iz trećeg paketa državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije u ovoj godini dobili 350 evra po ležaju i 150 po sobi, kao i prošle godine, i još jednu minimalnu zaradu za zaposlene, pored tri polovine tog iznosa koji su dobili svi radnici čiji su poslodavci zatražili tu pomoć.

  Genov je rekao da je finansijsko stanje hotela u unutrašnjosti još teže i da od ukupno 445 hotela u Srbiji radi 290 a da je 45 propustilo mogućnost da zatraži pomoć.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE