HPK povećao gubitke Železare za 39 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HPK povećao gubitke Železare za 39 odsto

  Železara Smederevo je pod rukovodstvom profesionalnog menadžmenta poslovala sa gubitkom od 144,76 miliona evra.

  Upravljački tim HPK inženjeringa, na čijem je čelu Peter Kamaraš, ostvario je 39,1 odsto veći minus nego prethodne godine. Ovaj podatak nalazi se u ugovoru o prodaji železare kineskom Hestilu, koji je Ministarstvo privrede objavilo prošlog četvrtka.

  Revizorska kuća KPMG utvrdila je i da je neto dug srpske čeličane na kraju 2015. godine dostigao 284,38 miliona evra. S obzirom na to da je Hestil za 46 miliona evra kupio samo “čistu” imovinu, to je iznos koji će pasti na teret poreskih obveznika.

  Kamaraš je pre sedam dana je na konkretno pitanje Politike koliki gubici su nastali od marta prošle godine, kada je preuzeo upravljanje železarom, pa do danas odgovori: “Ne znam”.

  “Te podatke još nemamo. Znaćemo ih kada budemo imali spreman finansijski izveštaj za 2015. godinu”, rekao je Kamaraš. U izveštaju KPMG, međutim, nedvosmisleno se navodi da su neke podatke o poslovanju dobili od menadžmenta kompanije.

  O gubicima je nerado govorio i premijer Aleksandar Vučić. Iako nije negirao da je čeličana pod rukovodstvom HKP bila u minusu, predsednik vlade je objašnjavao kako je tome kumovala niska cena čelika na svetskom tržištu.

  Iako do sada u javnosti nije bilo poznato kako je železara poslovala pod Kamaraševim vođstvom, nakon objavljivanja ugovora sa kineskim Hestilom više nema tajni, a više o ovoj temi možete počitati OVDE.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE