HRANA ZA DUŠU: "Nije važno ko je kriv, bitnije je kako da se oporavimo"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HRANA ZA DUŠU: “Nije važno ko je kriv, bitnije je kako da se oporavimo”

  Nataša Miljković, novinarka i voditeljka

  • Odnedavno na televiziji „Nova S” gledamo vašu novu emisiju – „Persona non grata”, u kojoj razgovarate sa ličnostima koje su zbog svojih mišljenja, stavova i dela postale svojevrsne parije u našem društvu. Ko su „nepodobni” danas u Srbiji?

  Nije to emisija o nepodobnima, to je emisija o ljudima koji su meta napada, dolaze iz srca skandala, nekad su pogrešno shvaćeni, nekad kontroverzni, a nekada njihove politike imaju ozbiljne posledice po naše živote. Širok je spektar ličnosti o kojima se može razgovarati i na nivou društvenog fenomena: ko su bili, kakvi su postali, zašto smo im to dozvolili. Nekad su to ljudi koje ne razumemo i nećemo da prihvatimo njihove stavove, pa završavaju na stubovima srama. Ima i dobrih i loših „persona non grata”.

  • Da li ste se vi nekad profesionalno osećali kao „persona non grata”?

  Samo dok sam radila na RTS-u, ali nije me ta kuća smatrala nepoželjnom personom, već neki razni sindikati koji su pisali proglase protiv mene i mojih kolega. Ličilo je skoro na linč.

  • Jasno je da postoji velika razlika u novinarstvu – i u novinarima – iz vremena kada ste vi počinjali da se bavite tim poslom i danas. Šta se promenilo? Možemo li novinare smatrati odgovornim za to ili smo se mi, kao društvo, promenili, pa samim tim i mediji, kao ogledalo društva?

  Kad sam želela da postanem novinar, gledala sam u oca; novinarstvo je tada bilo moćna profesija. Mislim da moj sin, dok gleda sa mnom televiziju i sluša uvrede i pretnje upućene novinarima, nema nikakvu želju da krene mojim stopama. Ne znam ko je kriv. Nije ni važno, bitnije je kako da se oporavimo i popravimo.

  • Iako je prošlo više vremena od njenog gašenja nego što je ukupno postojala, BK televizija je ostala simbol kvalitetnog TV programa, „pionirske” informative i svojevrsni rasadnik novinarskih i prezenterskih talenata. Šta je, po vašem mišljenju, bila tajna uspeha te televizije kao projekta?

  Tim: vrhunski urednici, sa divnim Srđanom Đurićem i Aleksandrom Tijanićem na čelu. Bogoljub [Karić – prim. aut.] znao je kome dati da vodi posao. A mi smo imali od koga da učimo. 

  • Koji je najbolji razgovor „jedan na jedan” koji pamtite?

  Teško mi je da izdvajam sagovornike. Ali, recimo, bila sam pod velikom tremom kada mi je gost bio Igor Mandić. I Lordan Zafranović. I mislim da su i oni zadovoljni otišli iz emisije.

  • Da li možete sebi nekad da priuštite „odmor” od informacija?

  Mogu. Na godišnjem odmoru. 

  • Koje tri knjige su vaša „obavezna lektira”?

  „Pobunjeni Atlas”, „Svi su u pravu” i „Serotonin”. 

  • Ko su, po vašem mišljenju, najbolji srpski novinari svih vremena? 

  Ne usuđujem se da im sudim. 

  • Šta je najbolji srpski brend?

  Smetlišta pored puta. Dok uživaš u lepoti zemlje, prirode i ugledaš tone bačenog đubreta sa strane, odmah znaš gde si. 

  • Šta je vaša hrana za dušu?

  Moj sin, moj mir. 

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Milos Nadazdin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE