HRANA ZA DUŠU: "Zdrave misli su najvažnije"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HRANA ZA DUŠU: “Zdrave misli su najvažnije”

  Katarina Bajec, lekar i TV lice

  Uvek citiram našeg oca medicine, Hipokrata: „Najbolji lek je učiti ljude zdravlju, tako da im lek nikada ne zatreba.” Ta ideja me je i odvela pred kamere

  • Poslednjih godinu dana medicina je postala neizostavni deo naših života; morali smo da postanemo i „imunolozi”, i „epidemiolozi”, i „farmaceuti”… Koliko je sada važno da imamo prave informacije i savete, a kada smemo da se oslonimo na „doktora Gugla”?

  Kada je zdravlje u pitanju, prava i istinita informacija je sve. I tu nikada ne sme biti kompromisa. U vremenu u kom se trenutno nalazimo – imati informacije, ali one prave, možda je važnije nego ikad. Uvek se setim reči genijalnog Alberta Ajnštajna: „Inteligencija nije sposobnost da skladištite informacije, već da znate pravo mesto gde da ih pronađete.” Ta rečenica je slika mog stava o „dr Guglu”. Ako znate da izdvojite pravi izvor, dobićete i pravu informaciju, zasnovanu na naučnim činjenicama, kakva je, uostalom, jedina ispravna kada je zdravlje u pitanju. Nažalost, posebno u vremenu u kom se trenutno nalazimo, dosta informacija je zasnovano na pojedinačnim slučajevima ili nečijoj slobodnoj, nepotpunoj i nedovoljno kompetentnoj interpretaciji neke naučne činjenice, što često ljude dovodi u zabludu i stvara teorije zavere, koje su posebno opasne.

  • U svoju emisiju „Zdravo misli” dovodite stručnjake koji na jasan i razumljiv način rešavaju zdravstvene nedoumice, poznate ličnosti govore o bolestima i stanjima sa kojima su se suočile ili sa kojima i dalje žive… Da li teme birate na osnovu ličnih interesovanja, osluškujete o čemu pričaju ljudi ili postavljate pitanja koja vas, kao lekara, pitaju prijatelji i poznanici?

  Najtačniji odgovor bio bi od svega po nešto. Trudim se da uvek osluškujem interesovanja gledalaca. S druge strane, kroz gotovo 20 godina prakse, naučila sam šta je to što ljude koji nisu u medicini najviše buni, stvara im strah ili nelagodu, kao i koje su greške koje pacijenti najčešće prave. I to je ono što uvek imam na umu kada osmišljavam i temu i način na koji ću je prilagoditi gledaocima. Cilj mi je da gledaoce naučim zdravlju, da ih probudim da zdravo misle, da naprave zdrav izbor i donesu zdrave odluke. Uvek citiram našeg oca medicine, Hipokrata: „Najbolji lek je učiti ljude zdravlju, tako da im lek nikada ne zatreba.” Ta ideja me je i odvela pred kamere.

  • Kako ste odlučili da iz jedne profesije koja se uglavnom doživljava kao precizna i hladna pređete u novinarstvo, koje je po prirodi angažovano i strastveno. Dele li lekari i novinari, ipak, istu emociju?

  Bilo bi veoma neskromno da sebe nazovem novinarom. To je ozbiljna profesija, koja zahteva obrazovanje, talenat, širinu i konstantan rad na sebi. Baš kao i poziv lekara. Ja sam i dalje samo lekar, koji je poželeo i – zahvaljujući kompaniji „United Media”, u sklopu koje je i televizija „Nova S”, gde se emisija „Zdravo misli” i emituje – dobio priliku da sve ono čemu uči pacijente u svojoj ordinaciji sada može da čuje i usvoji više ljudi. A što se tiče emocija, mislim da smo i mi, lekari, i vi, novinari, vrlo slični: jasni, precizni, angažovani i strastveni.

  • Koliki je izazov, i lični i profesionalni, za vas predstavljala odluka da stanete ispred kamera?

  Malo je reći veliki. To je ogroman izazov. Izlazak pred kamere za mene predstavlja posebnu odgovornost. S jedne strane, gleda vas opšta populacija; s druge strane, gledaju vas kolege. Svaka reč koju izgovaram mora da bude jasna, tačna i na naučnim činjenicama zasnovana. Od toga nikada ne odustajem. I to je jedina stvar oko koje ne sme da bude kompromisa. To je temelj. A onda se trudim da pustim svoju kreativnost i na temelj nadogradim interesantnu i široj publici jasnu prezentaciju i objašnjenje.

  • Šta je to što najviše volite u medicini, a šta u novinarstvu?

  Obe profesije su dinamične i daju mogućnost da neprekidno istražujete, otkrivate i saznajete nešto novo. Spoj medicine i novinarstva je u potpunosti zadovoljio moj radoznali duh.

  • Koja su vam tri omiljena filma?

  Felinijev „Amarkord”, „Buđenja”, sa sjajnim Robertom de Nirom i Robinom Vilijamsom i, naravno, „Kum”.

  • Da li ste podlegli trendu „bindžovanja” TV serija i, ako jeste, koju ste seriju poslednju tako odgledali?

  Slagala bih vas ako bih rekla da nisam podlegla trendu. „Bindžovanje” je sjajna stvar. Upravo sam „bindžovala” našu seriju „Aleksandar, kralj od Jugoslavije”.

  • Koju pesmu ili kog izvođača biste izabrali za „saundtrek” svog života?

  Tri pesme: „Absolute beginners”, Dejvid Bouvi; „Enjoy the silence”, „Dipeš mod”; „I believe I can fly”, R. Keli. Sve tri imaju simboliku u mom životu.

  • Koju ste knjigu poslednju pročitali, a kojoj knjizi se vraćate?

  Poslednje što sam pročitala je bestseler „Njujork tajmsa” – „Love does”, Boba Gofa. A knjiga kojoj se uvek vraćam je „Blago cara Radovana”, ili „Knjiga o sudbini”, kako je i sâm Jovan Dučić naziva.

  • Šta je, po vašem mišljenju, najbolji srpski brend?

  Matematička gimnazija, i svi mladi talenti koje je ona stvorila. Ponosna sam što je to bila i moja škola.

  • Omiljeno mesto u Beogradu?

  Tašmajdan, park mog detinjstva i mnogo lepih sećanja. Sada park moje dece.

  • Koji bi bio vaš lekarski savet kako lakše preživeti ovo, u najmanju ruku, neobično vreme, u kom živimo već godinu dana?

  Prihvatiti ovo vreme – ne kao „novu normalnost”, već kao „novu realnost” i živeti u skladu sa tim. Nikako ne gubiti optimizam, pronalaziti zadovoljstvo u malim stvarima i, naravno, ono najvažnije – zdravo misliti.

  • Šta je vaša hrana za dušu?

  Porodica, smeh, sport, muzika i, najvažnije – zdrave misli.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE