Hrvatski trgovci protiv NERADNE NEDELJE, najavljuju USTAVNU TUŽBU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski trgovci protiv NERADNE NEDELJE, najavljuju USTAVNU TUŽBU

  Bude li zabranjen rad prodavnica nedeljom i praznicima, uz mogućnost rada samo 16 nedelja u godini, kako je to prezentovao hrvatski premijer, deo branše već najavljuje ustavnu tužbu.

  To su potvrdili Jutarnjem listu i predsednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik i direktor FO Grupe koja upravlja trgovačkim centrom Westgate Denis Čupić.

  Do sada su takve tužbe u Hrvatskoj dva puta dovele do ukidanja zabrana rada trgovina nedeljom, 2004. i 2009. godine. Osnovni razlog je bio, podsećaju iz Hrvatske privredne komore, da su spornim odredbama Zakona o trgovini bile narušene preduzetničke slobode garantovane Ustavom.

  Obojica ukazuju na to da, ako je namera Vlade da zaštiti radnike, onda bi trebalo menjati Zakon o radu, što znači da bi se odredbe odnosile na sve delatnosti, a ne samo na trgovinu.

  Kako stoji u prezentaciji Ministarstva privrede o izmenama i dopunama Zakona o trgovini, namera im je da urede “osnovno pravo na nedeljni odmor i pitanje ravnoteže privatnog i poslovnog života građana”, a pozivaju se pritom i na ispitivanje javnog mnjenja koje je pokazalo da je to građanima bitno.

  U pitanju je istraživanje koje je proveo Ipsos, a u interpretaciji rezultata se kaže da “rad nedeljom, i ako bi bio adekvatno plaćen i podrazumevao pravo na drugi slobodan dan, nije prihvatljiv većini građana”, dok većina njih smatra i da bi satnice za rad nedeljom trebalo povećati 100 odsto ili više.

  Neprehrambena trgovina bi najavljenim ograničenjima rada mogla biti snažno pogođena. “Nedeljom ostvarujemo oko 20 odsto prihoda”, kaže Školnik, uz ocenu da bi ukupna trgovina u Hrvatskoj mogla zabeležiti pad prihoda od tri procenta, što će se osetiti i na padu BDP.

  U pomenutoj prezentaciji takvih podataka ni analize nema, samo se navode iznosi ostvarenih prometa u 2017, 2018, 2019. i 2020. godini, kojima se pokazuje da su najprometniji fiskalni dani u celokupnoj trgovini petak i subota, a najmanje nedelja.

  Što se tiče trgovačkih centara, nešto više od 15 odsto prihoda dolazi od nedelje, a gotovo 20 procenata od subote.

  Trgovci bez jedinstvenog stava

  Ministarstvo je iskoristilo podatke iz prošle godine, od 27. aprila do 27. maja, kada su kao deo protivpandemijskih mera trgovački centri morali zatvoriti vrata, kako bi ilustrovalo da se promet znatno pojačao u ostalim danima.

  Trgovci su po pitanju rada nedeljom podeljeni, pri čemu su oni iz prehrambene trgovine daleko manje uznemireni jer očekuju i daleko manji udarac.

  Njihov nedeljni promet, očekuju, prebaciće se na druge dane “jer ljudi moraju jesti”, a nedeljni promet trgovačkih centara i neprehrambene trgovine nije baš tako jednostavno nadomestiti.

  U Hrvatskom udruženju poslodavaca sada su se našli u nezgodnoj situaciji i priznaju da trgovci nemaju jedinstven stav, ali ipak napominju da je “svima zajednički stav da vreme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom na to da se trgovina još nije oporavila od posledica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanih restrikcijama”.

  Pominju takođe da, uopšteno, s obzirom na udeo trgovine i turizma u BDP, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u krizi u kojoj se nalazimo.

   

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE