Hvalimo se VAKCINACIJOM, a ODZIV i nije baš za pohvalu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hvalimo se VAKCINACIJOM, a ODZIV i nije baš za pohvalu?

  Odziv građana na vakcinaciju u Srbiji je razočaravajući, a umesto stručnjaka glavnu reč vode antivakseri, nadrilekari i teoritičari zavera, saopštio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

  Uprkos mišljenju epidemiologa da je mnogo veća pretnja za organizam infekcija koronavirusom, do sada se u Srbiji preko elektronske uprave prijavilo oko 900.000 građana za vakcinaciju, a vakcinisano je oko 500.000 građana, što je tek 10 odsto od ukupnog stanovništva, piše VOICE.

  Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da je odziv građana za vakcinaciju protiv koronavirusa “razočaravajući” i ocenio da su uzrok tome “do sada neviđene medijske manipulacije i senzacionalizam”.

  Na pitanje zašto je mali odziv zdravstvenih radnika za vakcinaciju, Radovanović je kazao da su i oni, kao i građani, vođeni tim manipulacijama.

  Pulmolog Srđan Lukić iz Slovenije rekao je za VOICE da neosnovane i lažne informacije dele mahom “antivaks štetočine”.

  “Ljudi sa antivaks idejama poturaju i gomilu nekih ‘prirodnih’ preparata za ‘lečenje’. Kada ne vidite kod svoje dece bolesti kao što je na primer veliki kašalj onda nemate direktnu spoznaju značaja vakcine, već je ona apstraktna. Kada se opet pojave male boginje sve se to konkretizuje i procenat vakcinisane dece vrlo brzo poraste”, naveo je Lukić.

  Psihološkinja Mina Hagen iz Beograda kazala je za VOICE da strah od vakcinacije uglavnom dolazi iz “neznanja, fabrikovanih informacija, iz nepoverenja u zvanične zdravstvene institucije, dok antivakseri kao argumente često iznose potpuno netačne podatke”.

  Sociološkinja Ana Pataki iz Novog Sada kazala je za VOICE da je delimično problem u nedostatku medijske pismenosti građana, odnosno nemogućnosti da razdvoje lažne od pravih, argumentovanih vesti, jer su glasniji zagovornici pokreta koji promovišu stavove protiv vakcinacije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE