I ako na posao IDETE PEŠKE, imate pravo na NAKNADU za prevoz - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I ako na posao IDETE PEŠKE, imate pravo na NAKNADU za prevoz

  Računovođe su se usprotivile čim je bilo uvedeno da se naknada troškova za prevoz zaposlenih uslovljava time da se računi donose poslodavcu. Da su bili u pravu potvrdilo je Ministarstvo finansija 3. juna.

  Predsednica Računovodstvene komore Srbije Snežana Mitrović ističe da su mišljenja Ministarstva finansija obavezujuća prema Zakonu o poreskom postupku i administraciji za Poresku upravu, a samim tim su indirektno obavezujuća i za poreske obveznike i računovođe koji primenjuju propise.

  “Čekali smo da Ministarstvo definiše da je računovodstvena isprava dokumentovana ako je ispravna, tačna i nedvosmisleno pokazuje osnovu poslovne promene. Ali to mišljenje više ne navodi da je potrebno da imate račun za prevoz da bi zaposleni mogao ostvariti tu naknadu na koju ima pravo u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o porezu na dohodak građana”, navela je Mitrovićeva za RTS.

  Ovim mišljenjem, Ministarstvo je pojasnilo i poreski aspekt naknade, jer je u prethodnom periodu upravo ta izmenjena odredba člana 18 Zakona o porezu na dohodak građana izazvala dosta plemike u javnosti.

  “Izazvala je i pravnu nesigurnost kod poreskih obveznika i računovođa, jer neki poslodavci nisu mogli da obezbede za svoje zaposlene račune za prevoz – autobusku kartu, ili račun za gorivo. Ne dolaze svi na posao automobilom ili autobusom. Oni su onda to obračunavali na iznos koji je neoporeziv u ovom momentu 3.988 dinara, oni su obračunavali porez od 10 odsto”, rekla je Mitrovićeva.

  Ovo mišljenje potvrđuje da je ovaj rashod poreski priznat ne na osnovu dokumentovane isprave, već na osnovu odluke poslodavca da zaposleni ima pravo na tu naknadu i na osnovu blagajničkog dnevnika koji je dokaz da je on primio novac, ili na osnovu uplate na tekući račun.

  Neoporeziva osnovica koja se usklađuje svake godine 1. februara, sada je 3.988 dinara.

  “Svi zaposleni imaju pravo na tu naknadu, bez obzira na koji način dolaze na posao – da li autobusom, sopstvenim vozilom, sa komšijom ili peške – on ima pravo na tu naknadu”, istakla je Snežana Mitrović.

  Napominje da poslodavac, ipak, može da traži aktom da priznaje i traži da se donesu računi, ili da javnom prevozniku uplati karte.

  “Ali mišljenje potvrđuje da zaposleni ne mogu biti diskriminisani, posebno u unutrašnjosti gde radnici organizovano dolaze, a koji nisu mogli da obezbede karte”, rekla je Mitrovićeva.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE