Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

I Italiji SMETAJU digitalni giganti, sprema im “iznenađenje”

Italija će u 2020. godini uvesti porez od tri posto na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, izjavio je ministar privrede Roberto Galtijeri.

Italiji i drugim članicama Evropske unije već dugo smeta što Fejsbuk, Gugl i drugi digitalni divovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a poreske obaveze im se mere u iznosima od tek nekoliko miliona evra.

Digitalne kompanije preusmeravaju dobit u zemlje s niskim poresknim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim propisima obavezne plaćati porez samo u zemlji u kojoj su registrovane.

“Dobit se mora oporezivati ​​tamo gde je ostvarena”, istakao je Galtijeri u italijanskom parlamentu.

Novi italijanski porez plaćaće samo firme s godišnjim prihodima većim od 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 miliona.

Prema prvobitnom planu, porez je trebalo biti uveden početkom ove godine, ali je rok naknadno pomeren do iduće godine.

U decembru prošle godine Ministarstvo finansija je procenilo godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Galtijeri je u parlamentu rekao i da je Italija upravo od Evropske komisije zatražila da predstavi predlog o minimalnom evropskom korporativnom porezu.

Novoimenovani evropski komesar za ekonomske poslove Paolo Đentiloni najavio je i evropski porez na digitalne usluge, ako propadne odgovarajuća globalna inicijativa.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE