I Kanada slavi DAN TESLE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Kanada slavi DAN TESLE

  Kanada se priključila državama koje su 10. jul, rođendan jednog od najvećih pronalazača u istoriji nauke i tehnike Nikole Tesle, proglasile za Dan Tesle.

  Povodom 163. godišnjice od Teslinog rođenja 1856. na svečanosti u Edmontonu, glavnom gradu zapadne provincije Alberte, proglašenje je obavio gradonačelnik Don Ajvison, a inicijator je Istorijsko društvo Nikola Tesla na čelu sa predsednicom Lilian Beltaos.

  “Grad Edmonton je ponosan što slavi Teslu, njegovu istrajnost, marljivost i posvećenost”, zapisano je u proklamaciji.

  “Tesla je bio srpsko-američki naučnik i pronalazač koji je imao više od 300 patenata, od naizmenične struje, preko bežičnih komunikacija do snimanja X-zracima”, objavio je dnevni list Edmonton žurnal.

  Dan Nikole Tesle, čuvenog naučnika srpskog porekla, uključio je obraćanje zvaničnika, osvetljavanje plavim svetlima čuvenog mosta u Edmontonu i paradu vozila sa plavim svetlima.

  “Tesla je oduvek bio fasciniran napretkom nauke i tehnologije. Njegova opsesija (pronalascima) omogućila je da danas budu mogući električni automobili, na primer”, rekao je glavni govornik, kanadski naučnik i pronalazač iz Istražovačkog centra za nanotehnologiju Adam Bergren.

  Proglašenje Dana Nikole Tesle pismenim obraćanjem podržao je i premijer Kanade Džastin Trudo.

  “Istorijsko društvo Alberte Nikola Tesla deli moje vizije o značaju naučnih inovacija. Danas smo okupljeni da slavimo izuzetan život Nikole Tesle i svih njegovih neverovatnih naučnih dostignuća. Njegovi pronalasci učinili su svet boljim mestom”, poručio je premijer Trudo.

  Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu održao je tokom svečanosti prigodan govor i susreo sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima političkog, ekonomskog i društvenog života Edmontona.

  https://www.bizlife.rs/lifestyle/savet-dana/savet-dana-nikola-tesla-za-sta-je-covek-roden/

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE