I novinari dobili SOS telefon

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I novinari dobili SOS telefon

  Novinarke i novinari u Srbiji koji smatraju da im je ugrožena bezbednost mogu od sada da to besplatno prijave na non-stop dostupan “SOS telefon” (0800 100 115).

  Vlada Srbije je saopštila da će na telefonske pozive odgovarati pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima. Novinari će od njih dobijati informacije o kontaktima u policiji i tužilaštvu nadležnim za region u kojem rade ili u gde se dogodila pretnja ili nasilni akt.

  Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o tome kako se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku udruženja novinara, navedeno je u saopštenju.

  Ta služba je uvedena u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Srbije, a Telekom Srbije je dao opremu i omogućio koordinaciju sa svim operaterima.

  “Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju njihovih prava”, rekao je član Radne grupe Veran Matić.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE