I zvanično Severna Makedonija - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

I zvanično Severna Makedonija

Republika Makedonija je, danas poslepodne, formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija.

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, objavljivanjem u Službenom glasniku stupili su na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio Konačni dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amandmana kojima je ime države promenjeno u Severna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament doneo 11. januara danas stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.

“Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim merama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra”, navela je Vlada.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • Baki 55

    Čestitke Makedoncima što su podvukli crtu. Nisu više zarobljeni u vremenu i mogu da idu napred.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE