Iako se svet OPORAVLJA, to je neizvesno i neujednačeno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iako se svet OPORAVLJA, to je neizvesno i neujednačeno

  Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa pad svetske privrede ove godine za 4,4 odsto, jer se globalna ekonomija bori za oporavak od recesije izazvane pandemijom, što je njen najgori kolaps sa skoro stotinu godina, još od Velike depresije 1930-ih.

  Poređenja radi, privreda sveta se smanjila za daleko manjih 0,1 odsto posle razorne finansijske krize 2008. godine.

  Prognoza MMF za 2020. godinu u najnovijem izdanju “World Economic Outlook” predstavlja poboljšanje od 0,8 procentnih poena u odnosu na prethodnu prognozu u junu.

  MMF je novu, nešto manje lošu prognozu, pripisao oporavku bržem nego što se očekivalo u nekim zemljama, posebno Kini, i državnoj pomoći koju su donele Sjedinjene Države i druge velike industrijske zemlje.

  Dok predviđa globalnu ekonomsku kontrakciju ove godine, posle rasta od 2,8 odsto u 2019, MMF očekuje povratak na globalni rast od 5,2 odsto sledeće godine, što je 0,2 procentna poena manje nego u junskoj prognozi.

  Fond upozorava da mnoge zemlje u razvoju, posebno Indija, stoje gore nego što se očekivalo, velikim delom zbog ponovnog jačanja epidemije. Mnoge zemlje se suočavaju sa pretnjom preokreta kretanja ekonomije ako se državna podrška povuče prebrzo, upozorio je MMF.

  “Mada se globalna ekonomija oporavlja, oporavak će biti dug, neujednačen i neizvestan”, napisala je glavna ekonomistkinja MMF Gita Gopinat i upozorila da oporavak nije osiguran sve dok se pandemija širi.

  Na konferenciji za novinare, Gopinat je rekla da će “ova kriza ostaviti ožiljke” na tržištima rada kojima će trebati vremena da povrate izgubljena radna mesta, izgubljene poslovne investicije i smanjeno školovanje što će smanjiti razvoj radne snage širom sveta.

  Za Sjedinjene Američke Države MMF predviđa ekonomski pad od 4,3 odsto ove godine, što je 3,7 procentnih poena bolje nego u junskoj prognozi. Manje pesimistični izgledi odražavaju doprinos snažniji od očekivanog posle isplate 3.000 milijardi dolara pomoći koju je Kongres doneo ove godine.

  Za sledeću godinu MMF predviđa rast od 3,1 odsto u SAD.

  Očekuje se da će Kina, druga po veličini ekonomija na svetu, ove godine porasti za 1,9 odsto, što je naglo usporavanje sa dobitka od 6,1 odsto 2019. godine, a da će se iduće godine proširiti za 8,2 odsto.

  Razmere poremećaja u teško pogođenim ekonomskim sektorima američke ekonomije, posebno ugostiteljstvu, maloprodaji i avio-kompanijama, ukazuju da se bez dostupnih vakcina i efikasnih lekova za borbu protiv koronavirusa, mnoge oblasti privrede suočavaju s “posebno teškim putem povratka na bilo koji privid normalnosti”, rekao je MMF.

  Iako se Kina oporavila mnogo brže nego što su mnogi očekivali, Indija, druga mnogoljudna zemlja u Aziji, i dalje je u velikim teškoćama. Očekuje se da će se indijska ekonomija ove godine smanjiti za 10,3 odsto, odnosno pasti 5,8 procentnih poena dublje od pada koji je MMF predvideo u junu.

  Monetarni fond je predvideo da će se privredna aktivnost evrozone ove godine smanjiti za 8,3 odsto, a sledeće godine oporaviti za 5,2 procenta.

  MMF je ažurirao privredne izglede sveta pred ovonedeljne virtuelne sastanke te organizacije sa 189 članica i njene sestrinske institucije, Svetske banke. Očekuje se da će tim sastancima dominirati diskusija o tome kako pružiti više pomoći najsiromašnijim zemljama sveta u vidu medicinske pomoći i olakšica duga.

  Jedna od ideja koje se razmatraju je da se najsiromašnijim državama za šest meseci produži zamrzavanje plaćanja koje je na snazi od 1. maja. Mnoge grupe koje pružaju pomoć pritiskaju bogate države da idu dalje od toga i da oproste deo duga, a ne samo da zaustave otplate.

  Pandemija je najviše naštetila siromašnim zemljama. Svetska banka je procenila da je pandemija bacila između 88 miliona i 114 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo, što je najveći porast još od 1990. godine. Time se završava period duži od dve decenije u kojem je stopa ekstremnog siromaštva opadala u svetu.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE