Ideja za poljoprivrednike pobedila u finalu Poslovnog izazova za srednjoškolce - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ideja za poljoprivrednike pobedila u finalu Poslovnog izazova za srednjoškolce

  Platforma koja povezuje uzgajivače poljoprivrednih kultura i vlasnike slobodnog zemljišta koji žele da iznajme zemlju radi obrade, poslovna je ideja koja je osvojila prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja Poslovni izazov održanom u sredu u Beogradu. Takmičenje je okupilo 60 učenika iz 43 srednje škole iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima realizovanim u novembru i decembru prošle godine. Pobedu je odneo tim koga su činili Nemanja Mikavica iz Hemijsko-medicinske škole u Vršcu, Sara Živković iz Prve kragujevačke gimnazije, Martina Mitrović iz Ekonomske škole u Leskovcu i Andrej Zeljković iz Četvrte beogradske gimnazije.

   “Iako smo se tek juče upoznali, sjajno smo sarađivali kao tim pa smo lako i osmislili ideju. Mislili smo da nemamo šanse za pobedu budući da poljoprivreda nije aktuelna tema ali žiri je ipak drugačije presudio i sad smo presrećni”, izjavila je Martina, članica pobedničkog tima.

   Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već osam godina realizuje takmičenja “Poslovni izazov” u gradovima širom Srbije. Ove godine, članovi tri prvoplasirana tima sa regionalnih takmičenja održanih u Leskovcu, Čačku, Novom Sadu i Beogradu učestvovali su u nacionalnom finalu.

  Pet prvoplasiranih timova sa ovog takmičenja u aprilu će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

  U utorak je učenicima dat “izazov” da osmisle platformu koja se zasniva na modelu “ekonomije deljenja” odnosno da iskoriste tehnologiju kako bi se kreirala veza između onoga što je ljudima potrebno i onoga što drugi imaju. U sredu su svoje biznis planove i prezentacije predstavili stručnom žiriju koga su činili Jasna Uzelac Braunović (UniCredit banka), Danijela Simeunović (Telekom Srbija), Marijana Pavlović (KPMG), Milica Jovetić (MK Grupa) i Ivana Zarić (N1). Timske prezentacije otvorio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je podržao preduzetničku inicijativu srednjoškolaca podsetivši ih i da je poraz deo pobede.

  “Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Nije nužno da sutra svi postanu preduzetnici, ali je vrlo važno da budu preduzimljivi, čime god se bavili u životu”, rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

   Takmičenje Poslovni izazov realizovala je organizacija Dostignuća mladih uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Telekoma Srbija i kompanije KPMG.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE