INDIJSKI SOJ stigao u Evropu - da li je opasniji i treba li da brinemo?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  INDIJSKI SOJ stigao u Evropu – da li je opasniji i treba li da brinemo?

  Soj koronavirusa koji je otkriven u Indiji, a koji ispituju naučnici širom sveta, počeo je da zabrnjava, kako stručnu javnost tako i stanovništvo širom sveta i Evrope.

  Sličan brazilskom i južnoafričkom

  Ipak još uvek se ne zna koliko se proširio i da li izaziva veće komplikacije usled oboljevanja. Poznato je, međutim, da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

  Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve, većina je  beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, prenosi BBC.

  Indijski soj -B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji, a u međuvremenu, otkriven je u još 21 državi i pretpostavlja se da su putnici najverovatnije doneli indijski soj u Veliku Britaniju, gde je otkriveno 103 slučajeva od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije kasnije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

  Britanska služba za javno zdravlje zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

  Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine

  Mediji prenose da soj B.1.617 trenutno ima oznaku “u procesu istrage”, a ako se pokaže da je zarazniji ili otporniji na imunološki odgovor, tada će se govoriti o “zabrinjavajućoj varijanti”.

  U Velikoj Britaniji ima pregršt “zabrinjavajućih varijanti”, uključujući one koje su prvi put otkrivene u Kentu, Južnoj Africi i Brazilu, piše Gardijan.

  Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju.

  Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunog sistema, koji su stvoreni vakcinom ili preležanim kovidom 19.

  Vakcinacija će u najmanju ruku usporiti širenje

  „Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo paničiti“, rekao je Kejmil.

  Povećan broj obolelih u Indiji bi mogao da bude povezan sa velikim okupljanjima, a nedostatak preventive, nedostatak preventivnih mera i nenošenje maski, odnosno, izostanak socijalnog distanciranja.

  Naučnici veruju da će postojeće vakcine pomoći da se soj zaustavi u izazivanju težih oblika bolesti. Moguće da će morati da se modifikuju, ali će vakcinacija ipak usporiti širenje zaraze.

  Zabrinjava što može da utiče na antitela

  Istraživač iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović izjavila je nedavno da kod novog soja koronavirusa koji se pojavio u Indiji zabrinjava to što može da utiče na antitela.

  Rekla je da je normalno da virus mutira, jer što je više zaraženih, to će njegove promene biti češće.

  „Taj novi soj može da utiče i antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, objasnila je Gnjatović.

  Kada je reć o tome da li će građani Srbije morati da prime i treću dozu vakcine protiv korone, Gnjatović je rekla da će nju primiti osobe koje su stvorile manje antitela.

  Izvor: BIZLife, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE