Insajder: Upravljanje Železarom se mesečno "hranilo" iz budžeta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Insajder: Upravljanje Železarom se mesečno “hranilo” iz budžeta

  Srbija je mesečno plaćala 340.000 za upravljanje Železarom Smederevo. Prema ugovoru, koji je tri godine držan u tajnosti, firmi HPK Menadžment, čiji je suvlasnik Peter Kamaraš, sredstva se upaćuju bez obzira na uspešnost poslovanja, piše Insajder.

  Ugovor o pružanju usluga i savetovanja su 21. marta 2015. godine potpisali Peter Kamaraš, jedan od suvlasnika HPK Menadžment, Željko Sertić, tadašnji ministar privrede i Bojan Bojković u ime Železare.

  Kako se može videti u ugovoru do kojeg je došao Insajder, taj poslovni aranžman predvideo je fiksnu i varijabilnu naknadu HPK Menadžmentu. Kako stoji u ugovoru, njima je bila zagarantovana fiksna naknada u iznosu od 340.000 evra mesečno, bez obzira na rezultate rada.

  Pored toga imali su pravo na bonus u svakom kvartalu u kom je Železara poslovala pozitivno. Bonusi su iznosili između 25 i 35 odsto od ukupnog profita Železare ostvarene u prethodnom kvartalu, ukoliko je firma poslovala pozitivno.

  Takođe, bile su predviđene i posebne naknade za ostvarenje određenih ciljeva.

  HPK je tako imao pravo na dodatnih 800.000 evra u slučaju pozitivnih rezultata dva meseca za redom, kao i dodatnih 700.000 evra za obim proizvodnje veći od 375.000 tona.

  Na kraju, HPK je imao pravo i na dodatni bonus “u slučaju uspešnog sprovođenja postupka privatizacije u periodu od pet godina”. HPK je imao pravo na čak 30 odsto postignute cene. Kako stoji u ugovoru, bez obzira na postignutu cenu, minimalni bonus je 10 miliona američkih dolara.

   

  Izvor: Insajder

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Koliko sličnih tajnih ugovora ova država ima ? U čiju korist su ugovori sačinjeni, države ili “sposobnih” menadžera ? Da li ćemo ikada videti konačan skor ovakvih ugovora, dobit države, ako ga uopšte ima, kao i dobit menadžera ? Da li će neko od odgovornih, ako takvih ima u ovoj državi, podneti konskvence zbog loših ugovora ? Najmanje što su obavezni oni kojima smo kao gradjani ukazali poverenje da vode državne poslove, jeste jasna, javna i transparentna računica, o uspešnosti ili neuspešnosti ugovora koje su sklopili. Izgleda da se zaboravlja, da mi, gradjani, poreski obveznici imamo pravo da znamo gde naš novac odlazi, kako se troši. Ovo sve više liči kao da “ odgovorni” smatraju da troše svoj a ne državni novac, i da nikom nisu dužni da polažu račune ? E pa greše...

  • Pera

   Koliko ima ovakvih tajnih ugovora na štetu države ? Objavite finansijske rezultate “ovakvih” uspešnih poslova, tako da odgovorni podnesu konsekvence, pa ne upravljaju oni svojom imovinom, već imovinom gradjana Srbije.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE