Inspekcija utvrdila da Jura POŠTUJE sve mere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inspekcija utvrdila da Jura POŠTUJE sve mere

  Niška inspekcija rada, zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiolozima niškog Instituta za zaštitu zdravlja, utvrdila je da fabrika Jura u Nišu u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije koronavirusa.

  Insepkcija nije utvrdila nepravilnosti izuzev što radnicima ne meri temperaturu na ulazu u fabriku već na njihovom radnom mestu, što će im biti naloženo da isprave, saopštili su za Danas u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

  Poslodavac proizvodnog pogona Jure u Nišu je organizovao rad u tri smene sa manjim brojem zaposlenih, a tako da ne trpi proces proizvodnje, i sprovodi i redovno čišćenje i provetravanje prostorija.

  Zaposlenima je izdao na korišćenje propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih i pomoćnih prostorija, o čemu vodi evidenciju.

  Izradio je uputstva i instrukcije o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, sa informacijama o simptomima, a zaposleni se na razglasu, na svaka dva sata, upozoravaju na obavezu nošenja maski i pridržavanja mera prevencije, naveli su u Ministarstvu rada.

  U Ministarstvu su kazali da je ovo utvrđeno vanrednim terenskim nadzorom inspektora rada niškog Odeljenja inspekcije rada, koji su izvršili zajedno sa sanitarnom inspekcijom odeljenja u Nišu i timom epidemiologa Instituta za javno zdravlje Niš.

  Nadzor je obavljen prošlog petka, 9. oktobra, pred zasedanje niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, u ponedeljak 12. oktobra, na kojem je obnarodovano da je niška Jura epidemiloško žarište, zbog kojeg će Grad “zatražiti pomoć Republike”.

  Sindikat: Juri država gleda kroz proste

  Međutim, niški Gradski štab za vanredne situacije, sindikat Sloga koji jedini ima sindikalnu organizaciju u niškoj Juri i deo zaposlenih iznose drugačije ocene.

  Na sednici Gradskog štaba, prošlog ponedeljka, rečeno je da u niškoj Juri “nema sprovođenja svih mera”, uz upozorenje da je tokom septembra i u prvoj polovini ovog meseca koronavirusom inficirano 68 zaposlenih, što čini čak 60 odsto ukupno zaraženih u Nišu u tom periodu.

  Sindikat Sloga je potvrdio takvu informaciju, uz ocenu da država Juri “gleda kroz prste” od njenog dolaska u Srbiju, pa i u vreme epidemije.

  Radnici niške Jure, koji su želeli da ostanu anonimni, kazali su za Danas da u fabrici nema propisane fizičke distance, a da ona zbog prirode posla nije ni moguća.

  U fabričkom autobusu koji vozi radnike na posao je “ogromna gužva” i uz radnike koji sede stoji još njih 15 do 20. Kompanija je svakom zaposlenom od početka epidemije koronavirusa dala samo šest pamučnih maski.

  Na početku epidemije, u martu, na svakoj proizvodnoj liniji postojala je bočica sa alkoholom, a sada im “samo jednom na ulazu isprskaju ruke”. U poslednjih mesec dana im nisu merili temperaturu, ni na ulazu ni na radnom mestu, kazali su oni.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE