Investitori sve više ulažu u nekretnine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investitori sve više ulažu u nekretnine

  U prvom polugodištu 2017. godine u Srbiji je povećana aktivnost investitora u izgradnju i komercijalne nekretnine, a polovina svih transakcija bila je u sektoru maloprodaje, zaključak je publikacije revizorske kuće KPMG.

  Istraživanje KPMG je pokazalo da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.

  Strani investitori, posebno južnoafrički, izraelski i austrijski preovladali su na tržištu izgradnje i investiranja u nekretnine u Srbiji, navodi se u istraživanju.

  Kako se precizira, jedna od najvećih transakcija u prvih šest meseci 2017. godine je kupovina šoping centra Belgrejd Plaza od strane izraelske kompanije BIG Šoping centars, koja je najavila i izgradnju tržnog centra u Beogradu, na Vidikovcu.

  U prvom polugodištu 2017. godine, bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina od strane austrijske kompanije Imofinanz, češke kompanije RC Reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv Arlon najavila razvoj maloprodajnih centara širom zemlje, a južnoafrička kompanija NEPI započela izgradnju Promenada mola u Novom Sadu.

  Istraživanje je pokazalo da je u Evropi ukupan obim investicija nastavio da se smanjuje, drugu godinu zaredom, dostigavši 116,9 milijardi evra u prvoj polovini 2017. godine, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

  Investitori i dalje najviše ulažu u poslovni prostor (41 odsto) što je dostiglo 48,7 milijardi evra, u maloprodaju (21 odsto), industrijske nekretnine (11 odsto) i hotele (šest odsto).

  Najveće smanjenje investicija se desilo u industrijskom sektoru (međugodišnji pad od 23 odsto).

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE