Ističe drugi moratorijum, klijenti banaka imaju DVE MOGUĆNOSTI - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ističe drugi moratorijum, klijenti banaka imaju DVE MOGUĆNOSTI

Drugi zastoj u otplati kredita ističe u sredu, 30. septembra, a banke u Srbiji će posle isteka zastoja klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

Klijenti će, kad dobiju dalji plan otplate, imati rok od sedam dana da se izjasne.

UBS savetovalo je klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara.

“Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, a treća da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum”, rekao je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Drugi moratorijum u otplati kredita prihvatilo je 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Od izbijanja krize zbog pandemije koronavirusa banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice, istaklo je UBS.

Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula, dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila u vrednosti oko dve milijarde evra.

Izvor: BIZLife

Foto: UBS

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE