Istraživanje Infostuda: 12% ostalo BEZ POSLA, 80% firmi "reže troškove" i plate - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje Infostuda: 12% ostalo BEZ POSLA, 80% firmi “reže troškove” i plate

  Sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud sproveo je istraživanje o uticaju koronavirusa na tržište rada kako iz ugla privrede, tako i iz ugla radno sposobnog stanovništva u Srbiji.

  U istraživanju o uticaju virusa na tržište rada učestvovalo je 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata i sprovedeno je tokom prve nedelje aprila.

  Istraživanje je pokazalo da je 12 odsto ispitanika ostalo bez posla usled izbijanja epidemije. Od onih koji su i dalje u radnom odnosu, 70 odsto svoj posao obavlja nesmetano, dok je 30 odsto moralo da pod uticajem poslodavca da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odstustvo.

  40% ispitanika strahuje za radno mesto

  Među 12 odsto anketiranih koji su ostali bez posla, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjen, 15 odsto usled “rezanja troškova firmi” i tri odsto jer se firma trajno zatvorila.

   

  I pored toga što većina stanovnika, 60 odsto, nesmetano obavlja svoj posao, postoji zabrinutost od gubitka radnog mesta usled krize koju je prouzrokovala epidemija. Zabrinutost da će izgubiti posao je izrazilo 40 odsto ispitanika dok je kod 26 odsto njih već došlo do smanjenja zarade, a 38 odsto očekuje da će do smanjenja doći u narednom periodu.

  Prema istraživanju, situacija nije bolja ni kod poslodavaca. Više od polovine ispitanih ističe da koronavirus negativno utiče na njihovo poslovanje, 56 odsto, dok je kod 36 odsto uticaj umereno negativan. Svega 5 odsto privrednih subjekata misli da je uticaj pandemije pozitivan.

  Očekivanja ispitanih kompanija su da će pandemija i oporavak trajati u proseku 19 meseci.

  Privredne grane koje su najviše pogođene krizom su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektor transporta ljudi.

  Oko 80 odsto kompanije je počelo ili će uskoro početi “rezanje troškova” među kojima su interni troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE