Istraživanje: Mame nisu OK, 2/3 oseća da će PUĆI OD POSLA, stresa, obaveza,...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje: Mame nisu OK, 2/3 oseća da će PUĆI OD POSLA, stresa, obaveza,…

  Dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno ima osećaj da će pući od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok samo pola njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku, pokazalo je Mama, kako si? Istraživanje o uticaju pandemije na mame koje je sproveo Centar za mame.

  Istraživanje je obuhvatilo poslednjih godinu dana, odnosno period od pojave korona virusa u našoj zemlji, a rezultati su simbolično objavljeni na Međunarodni dan žena da, kako se navodi, ukažu na nepostojanu rodnu ravnopravnost u našem društvu. 

  Istraživanje je pokazalo da se 72,2 odsto majki često oseća usamljeno, kao i da je kod 65,5 odsto pandemija loše uticala na njihovo mentalno zdravlje.

  „Naše istraživanje je pokazalo da je mamama tokom korone teže da se organizuju i ispune sve svoje obaveze, kao i da pronađu vreme za sebe. Više od pola ispitanih mama ne pronalazi vreme za aktivnost u kojoj uživa, kao ni za samostalnu fizičku aktivnost, što između ostalog dovodi do toga da zabrinjavajući broj njih oseća kao da će pući i da im je potrebna psihološka pomoć”, ističe Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

  Zašto mame nisu OK?

  Kada su u pitanju uzroci nastanka ovog problema, neki od njih leže u činjenici da su majke preuzele na sebe veći deo porodičnih obaveza oko doma i dece tokom proteklih godinu dana, te da je samo 20,9 odsto ispitanica izjavilo da je njihov partner više uključen u obaveze oko dece nego ranije, dok više od 60 odsto njih smatra da se njihova količina posla i obaveza povećala.

  Iako su poslodavci u većini slučajeva (77 odsto) poštovali preporuke Kriznog štaba, svaka četvrta mama koja radi na radnom mestu izjavila je da se tamo ne oseća bezbedno.

  Kada su u pitanju žene koje rade od kuće,  44,4 odsto ispitanih je izjavilo da se od njih nije očekivalo da rade prekovremeno.

  Takođe, istraživanje je pokazalo da su svakoj petoj mami smanjena lična primanja, kao i ukupna porodična primanja za 35 odsto.

  Čak 83 odsto ispitanica priznalo je da redovno prebacuje sebi zbog onoga što nisu stigle da urade u toku jednog dana.

  Pristup zdravstvenim uslugama tokom prethodne godine bio je značajno ograničen svima, te ne čudi podatak da više od polovine ispitanica (51,7 odsto) nije obavilo redovan godišnji ginekološki pregled, a čak 79,5 odsto njih ni redovan sistematski pregled, iako je svaka četvrta majka primetila pogoršanje zdravlja tokom pandemije.

  „Psihički pritisak, nedostatak pomoći i podrške, fizičke i psihičke, kao i nemogućnost da provere svoje zdravlje i leče se u državnim zdravstvenim ustanovama ima veliki potencijal da ostavi dugoročne zdravstvene posledice po mame. Apelujemo na sve nivoe društva da više obrate pažnju na majke u svom okruženju i podrže ih, jer se kraj krize ne nazire, a one su već na izmaku snage”, naglasila je Jovana Ružičić.

  Centar za mame sproveo je Mama, kako si? Istraživanje o uticaju pandemije na mame da bismo bolje razumeli kako je pandemija uticala na majčinstvo u Srbiji, ali i na same majke.

  Istraživanje je sprovedeno u periodu od 12. februara do 2. marta 2021. godine na osnovu anonimne ankete u elektronskoj formi.

  “Ne treba ruža, može ginekolog”

  Građanke Mladenovca ove godine 8. mart dočekale su boreći se za svoje osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu i elementarne uslove na odeljenju ginekologije u okviru Doma zdravlja u tom grad, objavljeno je na društvenim mrežama.

  U deceniji podizanja svesti o važnosti prevencije u borbi protiv malignih oboljenja kod žena, Mladenovac 2021. broji dva zaposlena ginekologa na 27.000 žena.

  Tako trudnice i pacijentkinje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, žene kojima je svaki dan i svaki pregled od izuzetne važnosti čekaju satima da dođu na red.

  Pokrenuta je i peticija za smenu v.d. direktorke dr Dušice Milovanović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ale

   Hvala Vam što pišete o ovoj temi. Sve zaposlene mame bilo udate ili samohrane imaju iste brige, obaveze oko dece,kuće,sebe, manjak vremena,poteškoće u organizaciji.. sve u svemu nije lako.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE