Istraživanje: Ovo su 3 najčešća zdravstvena problema naših studenata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje: Ovo su 3 najčešća zdravstvena problema naših studenata

  Više od polovine studentske populacije u Srbiji najvećim zdravstvenim problemom smatra izloženost stresnim situacijama. Ostali zdravstveni problemi su bolovi u kičmi i leđima, smatra 41 odsto, dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu (31 odsto) studenata.

  Druge tegobe koje muče studente su različiti problemi sa očima i vidom (25,3 odsto), zatim hormonski problemi (18,4 odsto), dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom prisutne kod 17,3 odsto studenata.

  U junu 2020. godine, oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem poboljšavanja imuniteta, pokazalo je istraživanje o svakodnevnim navikama i zdravom životu studenata koje je sporvela kompanija Galenika.

  „Fizičko i mentalno zdravlje predstavljaju osnovu ličnog blagostanja i utiču na našu interakciju sadrugima, ali i na to kako mi utičemo na druge i sve ono što nas okružuje. Zbog toga je važno studente informisati i edukovati o zdravijim stilovima života koji će doprineti poboljšanju njihovog sveopšteg mentalnog i fizičkog zdravlja, posebno tokom akademske godine kada sigurno osećaju najveći pritisak“, izjavio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor Galenika a.d Beograd.

  Trećina je izloženo ekranu mobilnog telefona do 5 sati dnevno

  Dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto (9,4 odsto) gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona: 41,5 odsto koristi mobilni do 3 sata dnevno, trećina ispitanih (33,5 odsto) do 5 sati dnevno, a 16 odsto čak i više od 5 sati dnevno.

  Situacija sa računarima i tabletama dodatno ukazuje na popularizaciju prenosivih multifunkcionlanih uređaja: 28,5 odsto mladih koristi ih više od 3 sata.

  Pomoć i podrška

  Briga o sopstvenom zdravlju podrazumeva prevenciju, ali i mogućnost obraćanja adekvatnim institucijama i ekspertima koji mogu da pruže pomoć i posavetuju studente ukoliko imaju bilo kakve nedoumice ili pitanja.

  Rezultati istraživanja su pokazali da mladi upravo to i čine, pa tako na pitanje kome se obraćaju prvo ukoliko imaju određeni problem: njih 26,8 odsto je reklo da savet traži od lekara, sa roditeljima se konsultuje jedna četvrtina, a sa prijateljima 17,6 odsto, dok se putem Gugla informiše njih 16,3 odsto.

  Prevencija je vitalna

  SZO smatra da je prevencija hroničnih nezaraznih oboljenja vitalna i najvažnija investicija u društvo, posebno kod mlađe populacije radi građenja pozitivnih i zdravih navika. Prevencija izloženosti stresnim situacijama, kao i bilo kojeg drugog oboljenja od krucijalnog je značaja, jer samo reventivnim delovanjem možemo sprečiti mogućnost daljeg razvoja bilo kog zdravstvenih problema sa kojima se studenti suočavaju.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Galenika, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE