Istraživanje pokazalo: FIZIČKI NEAKTIVNI u većem riziku da umru od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje pokazalo: FIZIČKI NEAKTIVNI u većem riziku da umru od korone

  Fizička neaktivnost povezana je sa mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti usled koronavirusa, pokazala je jedna studija na gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.

  Ljudi koji nisu bili fizički aktivni najmanje dve godine pre pandemije imali su veće izglede za hospitalizaciju i lečenje na odeljenju za intenzivnu negu, objavili su naučnici u radu u časopisu British Journal of Sports Medicine.

  Kao rizik za teški oblik Kovida-19, fizičku neaktivnost jedino su nadmašili starosnu dob i ako je osobi transplantiran neki organ, utvrđeno je tom studijom.

  U poređenju sa drugim faktorima rizika na koje ispitanici mogu uticati  poput pušenja, ili povišenog krvnog pritiska “fizička aktivnost najveći je faktor rizika u svim ishodima bolesti”, zaključili su autori studije.

  Faktori rizika poput starosti, dijabetesa, ili kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti najviše su povezani s teškim oblikom koronavirusa, utvrdile su ranije studije.

  Do sada manjak fizičke aktivnosti nije bio obuhvaćen kategorijom faktora rizika.

  Analizirani su podaci kod 48. 440 odraslih osoba u SAD-u zaraženih Kovidom-19 od januara do oktobra 2020., a koje su pre bile obuhvaćene raznim vanbolničkim programima.

  Fizički neaktivne osobe obolele od koronavirusa  imale su više nego dva puta veće izglede da završe i u bolnici od onih koji su bili fizički najaktivniji.

  Imali su i 73 posto veće izglede da završe na bolničkim odeljenjima  intenzivne nege, i 2,5 odsto veće izglede da umru od te bolesti.

  U poređenju sa pacijentima koji su bili povremeno fizički aktivni, neaktivne osobe imale su 20 odsto veće izglede za hospitalizaciju, deset posto veće izglede za prijem na odeljenja intenzivne nege i 32 odsto veće izglede za smrt.

  Studija nije bila vođena kao kliničko ispitivanje te se ne može smatrati jasnim dokazom da manjak fizičke aktivnosti sigurno uzrokuje različite ishode kod obolelih, ističu naučnici i dodaju da su zaključci i rezultat subjektivnih podataka koje su davali pacijenti.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE