Istraživanje: Srbija sedma u IT sektoru u regionu Srednje i Istočne Evrope

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje: Srbija sedma u IT sektoru u regionu Srednje i Istočne Evrope

  U sektoru informacionih tehnologija Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje Srednje i Istočne Evrope, a Srbija iako je u samom vrhu kada je reč o talentovanim stručnjacima, nije među prvih pet zemalja regiona, već je zauzela solidno sedmo mesto, pokazuje istraživanje o budućnosti IT sektora u “Evropi u nastajanju”.

  Poljska, Estonija pa Češka

  Istraživanje koje je sproveo londonski informativni portal Emerdžing Jurop (Emerging Europe) pokazalo je da među 23 zemlje regiona, Srbija i Mađarska bolje stoje od Poljske kada je reč o talentima, a da Estonija, Litvanija, Češka, Slovenija i Letonija imaju bolje poslovno okruženje za IT sektor.

  Međutim, uzimajući u obzir sve kriterijume, Poljska je osvojila ukupnu ocenu 61,4, ispred drugoplasirane Estonije sa ocenom 58.13. Među pet vodećih zemalja još su i Češka, Mađarska i Rumunija.

  Srbija je u istraživanju sa ukupno 46,46 poena zauzela solidno sedmo mesto, iza Slovenije, a ispred Letonije, preneo je portal Euraktiv Srbija.

  Autori izveštaja, koji navode da je reč o prvom nezavisnom istraživanje ove vrste u tom delu Evrope, primenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona. Analiza je rađena i s ciljem da bude smernica poslovnoj zajednici i ulagačima i pokaže koja zemlja najviše odgovara njihovim potrebama.

  U istraživanju su kao kriterijumi korišćeni osnovni indikatori kao što su tržište rada, pristup talentovanoj radnoj snazi, politika koja se sprovodi u IT sektoru, zakonodavni okvir, konektivitet i infrastuktura.

  U studiji su proučene i ključne vertikale, odnosno za koje je grane industrije region posebno privlačan, kao i IT solucije i tehnologije po kojima se on ističe, a zatim je ta makro-analiza primenjena na svaku državu pojedinačno.

  Uticaj zbira svih kriterijuma pokazuje primer Ukrajine, koja je, iako ima veliki IT sektor i po kriterijumu talenta ima jednu od najviših ocena, zbog zaostajanja u razvoju tog sektora i lošeg poslovnog ambijenta u ukupnom poretku zauzela samo 11. mesto.

  Najbolja ocena Srbiji po kriterijumu talenta

  Najbolju ocenu Srbija je dobila po kriterijumu talenta, i uz Mađarsku je vodeća u regionu.

  Slabije je, međutim, loše prošla kada je reč o samom IT sektoru, i po tom kriterijumu je među 23 zemlje sa ocenom 6,64 zauzela 14. mesto na tabeli, između Hrvatske, i Crne Gore.

  Još slabiju ocenu 6,22, Srbija je dobila za ambijent za poslovanje, i po tom kriterijumu je na 17. mestu, odmah iza Severne Makedonije i Crne Gore, a ispred Kosova koje je 18. sa ocenom 5,34.

  Lideri Zapadnog Balkana

  U pojedinačnom profilu po zemljama, navodi se da je Srbija zemlja koja je veoma napredovala u razvoju IT industrije i da se u toj oblasti pozicionirala kao lider na Zapadnom Balkanu, a da bi mogla da postane i IT sila u širim razmerama. Dodaje se da, poput mnogih zemalja u regionu, ima bogato iskustvo u oblasti tehnike.

  U izveštaju je procenjeno da u Srbiji posluje oko 2.500 kompanija u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

  “Srbija ima drugi po visini broja studenata ICT na 100.000 stanovnika u regionu ‘Evrope u nastajanju’ i peti po visini broj diplomiranih studenata ICT na 100.000 stanovnika. Visok nivo znanja engleskog svrstava je na četvrto mesto među zemljama regiona, a globalno na 15 mesto, što je je progres od tri mesta u odnosu na 2018. godinu. Pa ipak, ima mesta za napredak u visini sticanja dodatne vrednosti od ICT po stanovniku”, navodi se u izveštaju.

  Od zemalja užeg regiona, Hrvatska je sa ukupnom ocenom 45,77 zauzela deveto mesto na tabeli, Abanija 17., Kosovo 18., a Crna Gora 19. mesto.

  Na začelju tabele, kao najmanje konkurentne u IT sektoru, nalaze se Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i kao poslednja Moldavija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE