Iz Fajzera najavili: Tražićemo HITNO odobrenje za TREĆU DOZU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iz Fajzera najavili: Tražićemo HITNO odobrenje za TREĆU DOZU

  Kompanija Fajzer će od američkih vlasti tražiti odobrenje za davanje treće doze vakcina, navodeći da će tako vakcinacija protiv koronavirusa biti efikasnija, pre svega protiv mutacija kao što je delta soj.

  Istraživanja iz više zemalja pokazuju da su dve doze Fajzerove i drugih vakcina visoko efikasne protiv većine novih sojeva virusa.

  Antitela vremenom prirodno nestaju, pa se istražuje kada bi trebalo dati treću dozu.

  Doktor Mikael Dolsten iz Fajzera je za AP rekao da studije pokazuju da se nakon treće doze broj antitela poveća za pet do deset puta.

  Kako su najavili iz kompanije Fajzer, u avgustu će zatražiti hitno odobrenje od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za treću dozu vakcine, nakon što budu objavili više podataka o tome kako deluje.

  Međutim, iz FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti su izjavili da Amerikancima još uvek ne treba treća doza, te da nije na kompanijama da odlučuju o tome.

  “Američke zdravstvene agencije angažovane su u naučno zasnovanom, rigoroznom procesu, koji neće obuhvatati samo podatke farmaceutskih kompanija, kako bi razmotrile da li će i kada biti potreban pojačivač za vakcine” navodi se u zajedničkoj izjavi FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.

  Trenutno je samo oko 48 odsto američkog stanovništva potpuno vakcinisano, a neki delovi zemlje imaju daleko niže stope imunizacije, što su mesta na kojima infekcija delta varijantom raste.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE