"Izbori važniji od zdravlja, jasno je bilo da brojevi nisu tačni"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Izbori važniji od zdravlja, jasno je bilo da brojevi nisu tačni”

  Tog 7. maja kada je ukinuto vanredno stanje kao da je pala bomba na Krizni štab, nestali su, prešli na rezervne položaje, kao da je tad doneta odluka – izbori su važniji od zdravlja, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović. “To je bila politika i sve vreme od tada ide se na prikrivanje“, kazao je.

  Kolege iz Kriznog štaba, navodi Radovanović, izbegavale su da se pojave na televiziji jer ne možete da kažete – ako se bude pogoršalo stanje primenjivaćete mere, kad vam je jasno da je situacija već loša i ozbiljna, piše N1.

  “Nestrpljivo čekate da prođu izbori pa da obznanite ono što je svima jasno. Svi znaju da nije onako kako je prikrivano i zataškavano, porazno je što su prećutno prihvatili da su brojevi veći, što je strašno. Ne može niko iz Kriznog štaba da kaže – pojma nisam imao, jer je to još veće ukopavanje”, dodaje on.

  Radovanović je naveo i da je “tragično” ako u Kriznom štabu “pojma nisu imali da li je manje od 100 obolelih dnevno ili 400”.

  “Nije to bilo svesno igranje sa životima ljudi nego igranje na rudu. Ovo je – ćuti, zažmuri, samo da se ne sazna, do izbora, pa šta možemo, borićemo se sa posledicama”, kaže.

  Kako je dodao, oni tačno znaju da je prikrivanje proteklih nedelja bilo katastrofalno i kritično.

  “To je azbuka epidemiološkog rada, kada ukinete vanredno stanje, mere povlačite jednu po jednu, i to traje nedeljama, umesto toga mi smo pustili sve mere.. nije rešenje da onda umesto stvarnog broja držite na ispod sto”, ističe.

  On smatra da će Krizni štab morati narednih dana da uvodi sve primerenije mere koje odgovaraju situaciji, poput zabrana skupova. “To nije trebalo dozvoliti, kao ni međugradski saobraćaj”, zaključio je.

  Trenutna epidemiološka situacija zahteva vraćanje mera, upozorio je on.

  Izvor: N1

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE