“Retko se viđa banana dokument kakav je Vučić potpisao u Beloj kući"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Retko se viđa banana dokument kakav je Vučić potpisao u Beloj kući”

  Predsenik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija “teško ponižena i izvrgnuta ruglu” na pregovorima u Vašingtonu, jer način na koji je tretirana i na koji su vođeni razgovori u Beloj kući nije dostojan suverene države i više je primeren domorodačkim plemenima.

  “Jedini realni dobitnik ovih ‘pregovora’ je država Izrael, jer je jedina konkretna tačka sporazuma ona u kojoj se navodi uzajamno priznanje Izraela i Kosova i da će Srbija svoju ambasadu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazumom može da bude zadovoljna i LGBT populacija, jer se Srbija obavezala da će se zalagati za njena prava”, rekao je Jeremić u Novom Bečeju, gde je osnovan opštinski odbor NS.

  Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da se u diplomatskoj praksi “izuzetno retko viđa banana dokument kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući”, prenela je NS.

  “Nakon izbora za predsednika SAD, koji će biti održani u novembru, možemo očekivati sledeću rundu pregovora u Vašingtonu na kojoj bi, za razliku od ponižavajuće farse koju smo gledali prethodnih 48 sati i lošeg glumljenja ljutnje i borbe, Srbiji na potpis mogao biti stavljen dokument kojim defakto priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova”, rekao je Jeremić.

  On je dodao da će to biti moguće jer je Vučić premestio pregovore u Belu kuću, dok je istovremeno lažno optuživao bivšu vlast da je premestila pregovora iz Njujorka u Brisel, odnosno iz UN u Evropsku uniju.

  “Nadam se da će, za razliku od Briselskog sporazuma, ovaj potpisan u Vašingtonu biti i zvanično objavljen. Činjenica je da je sporazum potpisao neko ko nema ustavna ovlašćenja ni da bilo šta pregovara, a kamoli da potpisuje, kao i da je delegacija Beograda otišla u Vašington bez bilo kakve institucionalno usvojene platforme o jednom od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja. To će ostati kao svedočanstvo vremena u kojem su država, institucije i društvo izvrgnuti ruglu na način bez presedana u našoj istoriji”, rekao je Jeremić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE