Izveštaj SEF: Žene u Srbiji u boljem položaju nego u Holandiji i Danskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izveštaj SEF: Žene u Srbiji u boljem položaju nego u Holandiji i Danskoj

  Prema novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2021. godinu Srbija je zauzela 19. mesto na listi od ukupno 156 zemalja kada je rodna ravnopravnost u pitanju i našla se među pet zemalja koje su ostvarile najveći napredak u odnosu na 2020. godinu.

  U izveštaju za 2021. godinu Srbija je svrstana u prvih pet zemalja koje su ostvarile najveći napredak kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Pored Srbije u ovoj kategoriji su i Litvanija, Timor-Leste, Togo i Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlje koje su smanjile rodne razlike za najmanje 4,4 procentna poena ili više.

  Srbija je na ukupnoj listi od 156 zemalja zauzela 19. mesto ostavivši za sobom države poput Austrije, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Holandije i SAD.

  Takođe, WEF je istakao da je Srbija jedna od šest zemalja (SAD, Belgija, Mozambik, Liban, Litvanija) u kojima se procenat zena na ministarskim pozicijama u odnosu na 2019. povećao (sa 19% na 43,5%).

  U odnosu na region Istočne Evrope i Centralne Azije Srbija je zauzela drugo mesto na listi.

  Kada su u pitanju zemlje regiona, Slovenija je zauzela 41. mesto na listi, Hrvatska 45, Crna Gora 48, Severna Makedonija 73, BiH 76.

  Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a Island, Finska, Norveška, Novi Zeland i Finska su najbolje pozicionirane kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Sjedinjene Države zauzimaju 30. mesto po rodnom paritetu.

  Žene i muškarci jednaki za 136 godina

  Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma procenjuje da će postizanje globalnog rodnog pariteta trajati skoro 136 godina, u odnosu na prethodnu procenu od skoro 100 godina.

  Podaci koje je organizacija ispitala pokazali su da se jaz u političkom osnaživanju značajno povećao od izveštaja za 2020. godinu, dok se ekonomska jednakost neznatno popravila.

  Nadamo se da će ovaj izveštaj služiti kao poziv na akciju liderima da postave rodni paritet kao centralni cilj naših politika i praksi za upravljanje oporavkom nakon pandemije, u korist ekonomije i našeg društva“, navela je direktorka WEF-a Sadia Zahidi u izveštaju.

  Grupa je procenila da će biti potrebno još 268 godina da bi se zatvorio ekonomski jaz među polovima. Ti podaci još uvek ne odražavaju u potpunosti uticaj pandemije, što bi moglo samo da pogorša stvari.

  „Napredak ka rodnom paritetu zastaje u nekoliko velikih ekonomija i industrija. To je delimično zbog toga što su žene češće zaposlene u sektorima koji su najviše pogođeni zaključavanjima u kombinaciji sa dodatnim pritiscima u vezi sa brigom oko domaćinstva“, upozorava WEF.

  Iako udeo žena među kvalifikovanim profesionalcima raste, razlike u prihodima i oskudan broj žena na rukovodećim pozicijama i dalje predstavljaju probleme, navodi je WEF.

  Žene su tokom pandemije gubile posao brže od muškaraca i zapošljavale se sporije nego muškarci kako se ekonomija oporavljala. Kada su se škole i druge ustanove za negu zatvorile, žene su „nesrazmerno“ preuzele brigu o deci, kućne poslove i brigu o starijima. To je pojačalo stres i naštetilo njihovoj produktivnosti.

  Covid-19 takođe ubrzava usvajanje automatizacije i digitalizacije, a žene su nedovoljno zastupljene u sektorima koji su „zaštićeni“ od ove promene, poput računarstva u oblaku (Cloud computing), inženjerstva i veštačke inteligencije, navodi se u izveštaju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE