Jedan potez nemačkog giganta razotkriva VELIČINU PRETNJE koja dolazi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jedan potez nemačkog giganta razotkriva VELIČINU PRETNJE koja dolazi

  Nemačka kompanija Simens pozajmila je ove nedelje 1,5 milijardi evra a da za to nije platila ni cent kamate.

  To je još jedan znak da se investitori klade da će kamatne stope nastaviti da padaju dok se olujni oblaci nadvijaju nad svetskom ekonomijom.

  Nemački industrijski konglomerat zadužio se ove nedelje za ukupno 3,5 milijardi evra kod investitora po do sada najnižoj stopi prinosa na obveznice ikada, navode izvori upućeni u transakcije.

  Simens je zajam od 1,5 miliona evra uzeo na rok od dve i pet godina. Te obveznice su ponuđene bez kamatne stope, a investitori koji ih budu držali do roka dospeća moraće za to što su dali novac na korišćenje čak i da plate kamatu.

  Za ostatak zajma od dve milijarde evra, koje je Simens pozajmio na 10 i 15 godina, ponuđene su skromne kamate.

  Izvor navodi da je negativna kamatna stopa od 0,315 odsto za obveznice koje investitori budu držali do kraja roka dospeća od dve godine najveća negativna kamatna stopa ponuđena za korporativne obveznice ikada.

  Iz Simensa su odbili da komentarišu ove navode.

  Zajam koji je Simens uzeo pod ovakvim uslovima samo je potvrda neuobičajene situacije na globalnom tržištu i globalne zabrinutosti za ekonomski rast.

  Kompanije i vlade, posebno u Evropi, trenutno su u situaciji da zajme novac pod veoma povoljnim uslovima dok investitori traže gde da parkiraju novac na sigurno.

  Investitori se takođe prirpemaju i za dodatno obaranje referentne kamate Evropske centralne banke u septembru koja je već na negativnoj teritoriji i na istorijskom je minimumu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE